Baja látnivalói

Halászati Mini Skanzen

Cím Baja Türr István Emlékpark, Duna part 46.181008 N, 18.926878 E
A Bajai Hajómalom Egyesületet 2007-ben tíz bajai lokálpatrióta alapította, azzal a céllal, hogy a bajai halászati hagyományokat felelevenítse és a hajdan volt hajómalmok egyikét újraépítse, hagyományteremtő és hagyományőrző szándékkal, hirdetve Baja város régvolt dicsőségét.

2011-ben nyílt meg a Halászati MiniSkanzen, a bajai önkormányzat által biztosított területen. A bajai és a környékbeli civilek és vállalkozók adományaiból, munka felajánlásaiból, mindenféle pályázati és állami támogatás nélkül készült el az épületegyüttes. 3 paticsfalú halászkunyhó (földbe vert karók közét kitöltő, sárral betapasztott vesszőfonadék alkotta fal, népi építésmód), 2 kemence, 2 csónak.

A kunyhókban kiállításra kerültek a leggyakrabban használt kishalászati eszközök, az 1900-as évek elején készült egyéb használati tárgyak és számtalan fotó mely megörökítette a mára már kihalófélben lévő mesterséget.

Reméljük, hogy a mi munkánk is hozzájárult ahhoz, hogy 2013-ban A „Hagyományos halászat – kisszerszámos halászat – a Duna alsó szakaszán” örökség elem felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékébe.
Halászati Mini Skanzen, Baja Halászati Mini Skanzen, Baja Halászati Mini Skanzen, Baja Halászati Mini Skanzen, Baja