Baja látnivalói

Éber Emlékház

Cím Baja Jókai u. 19. 46.182527 N, 18.955984 E
Baja XX. századi művelődéstörténetének meghatározó szereplője az Éber család volt.
A ház, amelyben éltek, egyszerre mutatja be a hamisítatlan polgári életmódot, valamint a művészcsalád munkásságát
Ha ma Baja keskeny, csendesen kanyargó kis utcáján, a Jókai utcán végigmegyünk, az Éber-emlékház repkénnyel borított udvara kedvesen beljebb hívogat, ahol három festőművész: id. Éber Sándor, s gyermekei, ifj. Éber Sándor és Éber Anna féltő szeretettel, gonddal őrzött hagyatéka várja a látogatót. A festményeken, rajzokon, szobrokon kívül ez a ház őrzi az Éber család több évtizeden keresztül gyűjtött értékes helytörténeti, irodalomtörténeti dokumentumait, s a bácskai, sárközi vidékről származó néprajzi, népművészeti tárgyakat is.
Az Éber család egykori otthona azonban nem pusztán művészi hagyatékok kiállítóhelye. E régi ház falai megőrizték egy XX. század eleji kisváros művészeti életének, polgári értékrendjének, ízlésének tárgyi emlékeit, egy sokszor visszavágyott polgári életforma szellemiségének lenyomatait.
id. Éber Sándor freskófestő erőteljes vázlatai, a művésztársak ragyogó portréi mellett lendületes tájképek sorakoznak az emlékház falain.
Éber Anna alkotásai az érzelmi elmélyülést tükrözik, a tájképekben s a portrékban egyaránt. A képek színvilága az olasz iskola ragyogását jellemzően tükrözik, mégis a nőies könnyed ecsetkezelése megkapó.
ifj. Éber Sándor a pasztell művésze. Jelenleg a festő szűkebb hazájának „portréját” bemutató képsorait láthatjuk. Témái a Duna, az ártéri erdők, morotvák és az öreg halászok már letűnő világát jelenítik meg. a csendes víztükör, az örök természet mozdulatlanságát sugározva.
Ritkaság látni így egy család művészi kibontakozását, bár eltérők a műfajok, a kifejezési eszközök, mégis művészetük egylényegűsége fölismerhető.
Ifj. Éber Sándor évtizedeken keresztül ápolta, rendezte a család hagyatékát, felépítve az emlékház megjelenési formáját, s a lokálpatrióta nemes gesztusával 1985-ben szülővárosának adományozta a gyűjteményt, megnyitva a nagyközönség előtt.
„Ahogy a Duna-parton, a leszakadó, agyagos parton látod, hogy mikor van áradás, mikor van agyagos lerakódás, ebben a házban is így, 150-200 esztendő óta hol fellobbant az olajmécs, hol elhalványult, majd újratöltődött…” (Ifj. Éber Sándor)
Éber Emlékház, Baja