Badacsonytomaj látnivalói

Szent Donát kápolna

Cím Badacsonytomaj Római út 46.791446 N, 17.506899 E
Kapcsolat Web: www.badacsony.com
A badacsonyi Szent Donát kápolna építésére és fenntartására 100, illetve 40 Ft-ot helyezett letétbe a nemestördemici plébánián Thauhoffer József gazdálkodó 1772. október 13-án. A badacsonyi szőlők között álló kápolnát hat évvel később, 1778-ban szentelték fel. Ezt az épületet 1890-ben lebontották, majd a helyére a Laczkovitz Antal által építtetett, ma is álló, neogótikus, altemplommal is rendelkező kápolnát emelték 1896-ban. Az építéshez badacsonyi bazaltot használtak, oltára carrarai fehér márványból készült.

A kápolna építtetőjéről dr. Pfeiffer János kanonok készített feljegyzést, felhasználva Bogyai Piroska hitoktató és dr. Payer Endre fogorvos visszaemlékezéseit. Ezek szerint az új kápolnát Laczkovicz Antal pesti belvárosi selyemkereskedő építtette. A kápolnában levő, Szent Donátot ábrázoló festményt von Kleiner egykori müncheni akadémiai festő készítette (egyesek szerint a képen Laczkoviczot mintázta meg, más források szerint von Kleiner egy püspök képe után készítette el a festményt).

A kápolna altemplomában neves badacsonyi és Badacsonyhoz kötődő személyiségek vannak eltemetve, köztük korábbi plébánosok, egyetemi tanárok, valamint maga a kápolna építtetője, Laczkovicz, illetve felesége is.
Az idők során a bazaltból épült kápolna tetőhéjazata és kis fatornya tönkrement, így 2008-ban sor került a tetőcserép cseréjére, illetve a régi torony helyett is újat készítettek.

A kápolnában nyáron rendszeresen tartanak istentiszteletet: 2009-ben június, július és augusztus hónapban kéthetente szerdán, 19 órakor volt szentmise. Jelenleg a badacsonytomaji plébánia filiája.

A kápolna Badacsonyban a Római út és a Kápolna utca sarkán áll; legegyszerűbben a badacsonyi vasúti megállóból felfelé vezető utcán közelíthető meg.
Szent Donát kápolna, Badacsonytomaj