Bácsborsód látnivalói
Latinovits család sírkápolnája
Cím
Bácsborsód
Dózsa György u.
46.099867 N, 19.160076 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Web: www.bacskiskun.hu
Latinovits Illés 1880-ban építette fel a későbbi családi sírkápolnát, melyet a Boldogságos Szűz Mennybemenetelének tiszteletére szenteltek fel. A kápolna külső hossza 12,9 méter, szélessége 8,2 méter, homlokzatának magassága 9,3 méter, tornyostól 15,6 méter.

A családi kápolnát nagyrészt temetkezési helynek használtál, ide temették a család több tagját. A kápolna alatt található családi kriptában a márványtábla tanúsága szerint 1877-ben hunyt el a legrégebben itt nyugvó Latinovits.

A kápolna fenntartására Horthy István 1271 négyszögöl földet adományozott.

A Latinovits-család elszegényedésével párhuzamosan a kápolna állapota is egyre rosszabb lett. Egy monda következtében, mely szerint aranykardok vannak a sírokban eltemetve, egyre több rablás történt.

Ennek következtében a kápolna igen erősen leromlott, a kriptában lévő koporsók nagy részét feltörték és kirabolták. A sírkápolnát körülvevő fenyőliget szinte teljesen megsemmisült.

A kápolna magánkézben, Latinovits Illés tulajdonában volt, aki valószínűleg külföldre távozott a második világháború idején.

A kápolnát és környékét az önkormányzat 1990-től sajátjaként kezelte, és tulajdonos hiányában, 2009-ben elbirtoklással került önkormányzati tulajdonba.


A kápolna felújítása 2015-ben megkezdődött, 2016 júniusában pedig sor került az ünnepélyes átadására. A felújított épület helyi történeti kiállításnak ad otthont, mely előre egyeztetett időpontban bárki számára megtekinthető.


Helyi védelem alatt álló építészeti érték.