Bácsalmás látnivalói

Nagy Fakopáncs Tanösvény

Cím Bácsalmás Hősök tere 46.125876 N, 19.330939 E
Kapcsolat Web: www.bacskiskun.hu
A város első természetvédelmi területe, 1990-ben került helyi természetvédelmi oltalom alá a központban található maradvány tölgyes. Az egykori uradalmi terület mintegy négy hektár. Bejáratánál tábla tájékoztatja a látogatót, hogy védett területen jár.

A park a Kígyós patak által két részre tagolt, egyik oldala kevésbé gondozott, spontán fejlődésű, a másikban több az idegen, telepített dísznövény. A park bejáratával szemben egy idős, kocsányos tölgyekből álló kisebb facsoport található. A kocsányos tölgyek mellett előforduló fafajok még a platán, vadgesztenye, vénic szil, korai-, mezei- és hegyi juhar, a csatorna mentén pedig magas és magyar kőrisek találhatók. Madárvilága gazdag, melynek érdekesebb fajai a felmérések alapján a kuvik, sárgarigó, feketerigó, zöld küllő, a nagy fakopáncs. Rovarvilága közül a júniusban rajzó nagy hőscincér több százas populációja jelent látványosságot. Az idős, kidőlt fatörzsek otthont nyújtanak a felmérések szerint a kis hőscincér, vagy a kis szarvasbogár számára is. A parkot keresztülszelő Kígyós-főcsatorna a kétéltűek és hüllők mellett a védett réti csíknak és vágó csíknak is élőhelyet biztosít. A patakon kis téglahíd vezet keresztül. A parkot átszeli egy kiépített, aszfaltozott gyalogösvény, melyen előszeretettel közlekednek a helyi lakosok kerékpárral is. Ennek mentén közvilágítás is van a parkban. Az aljnövényzetet zömében alkotó borostyán több fára felkúszott már, élősködve azokon. A kidőlt fákat helyben hagyják. A parkban található kis tisztások és a víztorony közelében lévő terület helyi rendezvények színhelye.

2016. május 28-án érseki szentmise kertében áldották meg és adták át a Nagy Fakopáncs Tanösvényt. 15 állomásán különböző interaktív táblák, élő fűzépítmények és faragott állatok találhatók, amelyek segítségével a gyerekek és családok könnyen megismerhetik Bácsalmás élővilágát. A tanösvény egyik állomása a Nepumuki Szent János szobor, amely restaurálva került méltó helyére a tanösvény Kígyós-patakját átszelő híd mellé.
Nagy Fakopáncs Tanösvény, Bácsalmás Nagy Fakopáncs Tanösvény, Bácsalmás Nagy Fakopáncs Tanösvény, Bácsalmás