Bácsalmás látnivalói

Kígyós-tó

Cím Bácsalmás külterület 46.086674 N, 19.329414 E
Kapcsolat Web: www.bacskiskun.hu
A Kígyós-tó a délvidéken található a Szerbiai határhoz közel, a Sóstótól nyugatra helyezkedik el, mintegy 500-600 méter távolságra.

A bácsalmási Kígyós-főcsatorna és a Mátételki-Kígyós-Főcsatorna összefutásánál mesterségesen kialakított tórendszer, mely egy 5,9 és egy 5,4 ha nyílt vízterületből áll, amit csatornaszakasz köt össze. Teljes víz felülete 14,2 hektár. A kígyós bácsalmási főágának magyarországi vízgyűjtő területe 440 km. Másodpercenként 5,7 köbméter/s vizet vezet le káros kiöntés nélkül. Átlagos esése 63cm/km. Feltöltési vízig: 484580m3 kapacitású átlag vízmélysége 1,3 méter.

A nádassal, gyékénnyel és szittyóval benőtt északnyugati és nyugati tópart kedvező élőhelyet biztosít a vízi madár és állatvilág számára. Északi-északkeleti részén a felduzzasztott bácsalmási Kígyós-főcsatorna öntésterülete és annak mocsárvilága nyújt megfelelő búvó-és fészkelési helyet a vízimadaraknak. A több ágon futó vízgyűjtő csatorna rendszer igen gazdag élővilága.

Jelenleg a Kígyós-tóban megtalálható betelepített halfajok a következőek: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, compó, kárász, keszeg, busa.
Kígyós-tó, Bácsalmás