Bábolna látnivalói

Bábolna Strand és Termálfürdő

Cím Bábolna Deák Ferenc u. 10. 47.639875 N, 17.975099 E
Fürdőnk története egészen 1983-ig nyúlik vissza, amikor Burgert Róbert, a Bábolnai Állami Gazdaság akkori vezetője fúratott két kutat annak reményében, hogy olajat találnak. Olaj helyett azonban a kutakból 38, illetve 51 Celsius-fokos víz tört fel, melyek mezőgazdasági célokra, vagy fűtésre nem voltak elég melegek, így merült fel egy fürdő létesítésének az ötlete. Vizsgálatoknak vetették alá a termálvizet, a próbafürdések pedig igazolták a melegebb kút 1200 méter mélyről érkező 51 Celsius-fokos vizének gyógyhatását egyes mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedések kezelésénél, de a gyógyvízzé nyilvánított termálvizet akkor még nem hasznosították. Az azóta eltelt több, mint 30 év alatt számos elképzelés és terv született a víz hasznosítására, azonban 2016-ig kellett várni, hogy külső befektető bevonása nélkül az önkormányzat önerőből megkezdhesse a város történetének legnagyobb komplex szabadidős és turisztikai fejlesztését.

2020-tól így nem csak a Bábolna Strand- és Termálfürdőben várjuk télen-nyáron a kikapcsolódásra és pihenésre vágyó vendégeinket, hanem a mellette elhelyezkedő közel 7 hektáros Szabadidőpark is az ideérkezők aktív pihenését szolgálja a tenisz- és, futópályával, csónakázó tóval, tanösvénnyel, szánkódombbal és a szabadtéri fitnesz-parkkal.

Fürdőnk szakmai különlegessége a metángáz-leválasztó kiserőmű, melynek segítségével villamos- és hőenergiát állítunk elő a termálvízből leválasztott metánból. Így a Bábolna Strand- és Termálfürdő nem csak modern, de egyúttal energiahatékonysági és környezetvédelmi szempontból is igazi XXI. századi épület.

Termálvíz és gyógyvíz! A termálvíz vagy hévíz az a felszín alatti víz, amelynek hőmérséklete meghaladja a 30 °C-ot. Általában minimum 1000 mg oldott szilárd ásványi anyagot tartalmaz literenként. Egyes vizek emellett – egy erre illetékes szakmai bizottság által előírt szabályoknak megfelelve – gyógyító hatással is rendelkeznek. A gyógyvíz az a termálvíz, amely a benne lévő ásványi anyagok miatt egy betegségre bizonyítottan gyógyító hatással bír. A balneoterápia esetén a gyógyvizek kémiai, fizikai és biológiai hatásait együttesen alkalmazzák gyógyítás céljából. A Bábolna Strand- és Termálfürdő közel 1200 méterről feltörő 38 és 51 C°-os, nátriumkloridos, hidrogénkarbonátos hévizei értékes ásványi anyagokat tartalmaznak. A Bábolna Strand- és Termálfürdő közel 1200 méterről feltörő 38 és 51 C°-os, nátriumkloridos, hidrogénkarbonátos hévizei értékes ásványi anyagokat tartalmaznak. A fürdő két vízforrása közül a K-52-es kút 1290 m-es mélységből feltörő 38-40 Celsius-fokos nátrium-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíze, a jodid-ion tartalma által kifejtett gyógyhatásnak köszönhetően a jódos gyógyvizek csoportjába sorolható.
Bábolna Strand és Termálfürdő, Bábolna Bábolna Strand és Termálfürdő, Bábolna Bábolna Strand és Termálfürdő, Bábolna