Bábolna látnivalói

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

Cím Bábolna Mészáros u.1 47.641530 N, 17.981041 E
Ménesudvar
A Ménesudvart impozáns épületegyüttes ölelésében találjuk, melynek központi eleme az 1700-as évek legelején épült kastély. Egy 1756-os térkép tanúbizonysága szerint a kastély a település egyik legrégibb ma is álló épülete, a vastag falak közt a hangulatos folyosókon megelevenedik a történelem.
Az eredetileg földszintes kúriát az 1809-es győri csatavesztés után Bábolnára érkező napóleoni csapatok felgyújtották, így bosszulták meg, hogy a birtokról egy lovat sem tudtak zsákmányolni, mivel ezeket korábban a Bakonyba menekítették.

Az épületegyüttes az 1810-es években végrehajtott felújítások után nyerte el mai formáját. A jelenleg is irodaként használt kastélyépület jobb szárnya a törzsmén istállóval folytatódik, itt láthatóak ménesünk büszkeségei, a nemes arab telivér és Shagya-arab fajták legszebb egyedei. Az istálló a Hősök Kapujával, majd az 1980-as években kancaistállóból kialakított, állófogadások rendezésére is alkalmas fogadóteremmel rendelkező Kamarateremmel folytatódik.
A színházterem csodálatos, egyedi mintázatú kazettákkal borított mennyezete a kazettás templomfestészet sajátosan magyar művészeti ágát idézi meg. Színházi előadások mellett nagyobb konferenciák lebonyolítására is alkalmas.
A virágokkal és szökőkúttal díszített csodálatos udvart körülölelő épületegyüttes bal oldalán találhatjuk a hátas és fogatos lovak istállóját, valamint a fedeztetőt.

A kastély metszett üvegablakokkal díszített bejáratán az udvarba lépve egyből szembetűnik egy felnyergelt ló szobra, amely a „Leghűségesebb bajtársnak”, azaz annak a lónak állít emléket, amelyik az 1809-es győri csatából lovasa nélkül tért haza, így adva hírül a csatavesztést. S mivel ifj. Vastagh György munkája az ideális Shagya lovat testesíti meg – egy Shagya és egy Gazal törzsbe tartozó mén szolgált modellül – feliratával egyúttal a „bábolnai arab”-nak nevezett lófajta előtt is tiszteleg.
A Ménesudvarban három szoborportré is emlékeztet Bábolna nagynevű ménesparancsnokaira. Jobb oldalt a ménest megalapító Csekonics József, kissé távolabb az utolsó előtti ménesparancsnok, Pettkó-Szandtner Tibor mellszobrát találjuk. Szemben velük, a szír származású kiváló ménesparancsnok, Fadlallah el Hedad Mihály mellszobrát, valamint kedvenc lova, O’Bajan emléktábláját helyezték el az öreg akác árnyékában.

Méltán lehetünk büszkék az 1710-ben ültetett öreg akácra, mely Közép-Európa legöregebb akácfája. Az acél tartók által erősített fa-matuzsálem mellmagassági átmérője 203 cm, kerülete 1275 cm. Mellette márványtábla és kopjafa tiszteleg kora előtt.

Istállók
A Ménesudvar két oldalát a kanca- és ménistállók szegélyezik. Az 1809-es francia támadás után a reformkorszak itt is az újjáépítés és rendezés nagy korszaka volt, melyben a ménesközpont épületcsoportja 1860-ra kialakításában és struktúrájában elérte teljességét.
Különösen a ménistálló figyelemre méltó, hiszen itt tágas bokszokban nyertek elhelyezést a pompás arab telivér és Shagya-arab lovak. Az etetők vörös mészkőből készültek, luxus igényt kielégítők. Joggal írták a régi szaklapok szerkesztői azt, hogy Kisbérhez hasonlóan Bábolnán élnek a lóarisztokraták.

Lovarda
Az udvar látképét meghatározza a fedeles lovarda, mely a ménes bélyegzőjével díszített üvegablakaival, művészi ácsmunkával kivitelezett tetőszerkezetével, kovácsoltvas csillárjaival és falikarjaival ejti ámulatba a látogatót.
Az épület hangulatához illeszkedő kialakítású dobogóról jól látni a 15 m széles és 44 m hosszú lovaglóporondot, ami a napi munka mellett lovasbemutatók helyszíneként is szolgál. Lovaink számára ez a kiképzés helyszíne is, itt szerzik meg azt a tudást, amely az ember odaadó társává teszi őket. De nem csak lovak tanulnak a vastag falak között, lovasok százai sajátították el a lovaglás művészetének fortélyait, melyről bemutatók és versenyek alkalmával rendre tanúbizonyságot is tesznek.
Az ország egyik legrégibb lovardája azonban nem csupán a lókedvelők számára tartogat lehetőségeket, kialakítása és helyzete révén akár nagy létszámú rendezvények vagy kulturális események színhelyének is ideális.

Hősök Kapuja
A lovardával szemben, a kettes és ötös istálló között épült 1938-ban, Pettkó-Szandtner Tibor parancsnoksága alatt a Hősök Kapuja, a Ménesudvar egykori főbejárata és Bábolna egyik ékessége és szimbóluma.
Az itt található márványtáblák az utóbbi két évszázad háborúiban elesett bábolnai hősök nevét őrzik. Méltó emléket állítanak az 1848-49-es szabadságharc hőseinek, valamint az I. és II. világháborúban elesetteknek.

Kocsigyűjtemény
A lovarda melletti régi kocsiszínben kapott helyet a fogathajtás és a hajtósport történetébe kalauzoló kocsigyűjtemény, melyben 15 db különböző eredetű, korú és típusú kocsit láthatunk.
A nemzetközi típusokat két francia char-a-blanc társaskocsi, valamint érdekességként két lengyel szán képviseli.
A hazai kocsik közül megtalálhatóak a könnyű, úri, gavallér hajtókocsik, a Károlyi, a Cziráky, az Esterházy (cseklészi) és a Vásárhelyi típusú kocsik. A népi fogatolásban használt négykerekűek közül az egyszerűbb dorozsmai és a díszesebb körösi kocsi egy-egy példánya látható.
A Kocsimúzeumban található járművek némelyike még ma is használatos: esküvők, fesztiválok, felvonulások, kormányszintű látogatások programját színesítik.
A különféle kocsitípusokon kívül a múzeumban több díszes, magyaros stílusú sallangos lószerszámot is megcsodálhatunk, amelyek mindegyike kézi munkával készült egyedi darab, a vitrinekben pedig különleges gyógypatkók láthatók.

Ménestörténeti kiállítás
A ménes több mint kétszáz éves történetét bemutató kiállítás a volt Tiszti Kaszinó falai között várja a kedves látogatót. A termekben őrzött iratok, térképek, szobrok és festmények, valamint lovakhoz kötődő használati tárgyak mesélnek a ménes 1789-es megalapítása óta eltelt időről, az itt élt emberek és lovak mindennapjairól, akik tetteikkel és teljesítményükkel öregbítették Bábolna jó hírét, megbecsülést szereztek a ménesnek az ország határain belül és kívül is.

Már az épület maga is történelem, hiszen a kaszinóépület helyén már a középkorban fogadó állt. A mai épületet egy 1756-os barokk stílusú épület alapjain emelték 1902-ben, Fadlallah el Hedad Mihály parancsnoksága alatt. A Ménesbirtokon élők és dolgozók szórakozási és kulturális igényeit szolgálta. A katona- és gazdatisztek a nagyobb és elegánsabb részt vették birtokba, míg az altisztek és az iparosok az épület másik szárnyában vigadhattak. Az épület középső részében kocsma üzemelt a cselédség és a lovászok részére.
1996-ban a Kaszinót teljes szépségében helyreállították, ekkor került a jobb szárnyba a ménes történetét bemutató kiállítás, bal szárnyában pedig az Ötösfogat Étterem kapott helyet. Az épületben ezen felül még egy nyolcvan fő befogadására alkalmas konferenciatermet is kialakítottak.
Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, Bábolna Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, Bábolna Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, Bábolna Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, Bábolna