Aszód látnivalói

Petőfi Múzeum

Cím Aszód Szontágh lépcső 2. 47.652867 N, 19.477344 E
Kapcsolat Telefon: 28/780-176
A kezdetek
Az Aszódi Petőfi Múzeum 1958. május 11-én, Petőfi egykori iskolája épületében, mint az Aszódi Járás Petőfi Múzeuma nyitotta meg kapuját. 1962-ben a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága megszervezését követően a megyei hálózat tagjává vált, s mint tájmúzeum működött több, mint négy évtizeden keresztül. A Petőfi Múzeum virágkorának számító időszakban a régészeti, néprajzi és a helytörténeti értékek tekintetében szakmai felügyelete alá tartozott a Galga mente kistáj tizenkilenc települése és öt falumúzeuma. A Múzeum az 1958-as két termes kiállítóhelyből 1994-re múzeumi komplexummá gyarapodott.

2000-től napjainkig
A 2000-es évek első évtizedében a megyei hálózat átszervezésekor, muzeális gyűjtemény és kiállítóhely besorolást kapott, amellyel párhuzamosan a Múzeum folyamatosan veszített a fényéből. Megmentő reménysugárnak tűnt a 2012-es esztendő, amikor a Múzeumot a fenntartó Pest Megyei Önkormányzat, az országos trendet követve, működtetésre átadta Aszód Város Önkormányzatának, s a Magyar Állam a fenntartáshoz komoly mértékben hozzájárult. A Múzeum átvételét követően, 2012-ben, a város önkormányzata létrehozta az Aszód Városi Kulturális Központot, amelyben helyet kapott a Városi Könyvtár, a Múzeum és mint művelődési szintér, a korábban Tiszti Klubként működött épület. 2019-ben a város önkormányzata, a minisztériumi rendelkezés értelmében átnevezte az AVKK-t, amelynek ma Aszódi Integrált Kulturális Intézmény a neve.

A jövő
A szebb napokat látott Petőfi Múzeum rendelkezik, illetve alkalmassá tehető mindazokkal a feltételekkel, amelyek birtokában lehetővé válhatna a múzeumi besorolás visszaszerzése. Az állandó kiállítás lassan negyven éves. A megalkotásakor korszerű kiállítás mára megfakult, szükséges lenne megújítása. Az épületegyüttes leromlott állapotú, műemléki helyreállítása elengedhetetlen. A Múzeum régészeti, néprajzi, történeti gyűjteményében, könyvtárában, fotótárában páratlan tárgyakat őriz a Galga mente múltjából, amelyek értékét pénzben nem lehet meghatározni, óriási eszmei értékükkel szemben.A jelenleg hivatalban lévő képviselő-testületnek és az AIKI munkatársainak közös célja, hogy a Múzeum visszanyerje korábbi fényét, s a Múzeum újra a Galga mente szellemi központja legyen, ahol könyvkiadás zajlik, ahol a Galga mente értékeivel foglalkozók találkoznak egymással, ahová az iskolások rendszeresen eljárnak, ahol újra tartalmas élet zajlik
Petőfi Múzeum, Aszód