Ártánd látnivalói

Homokbányató

Cím Ártánd Táncsics M. u. 47.121666 N, 21.751826 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A tó ideális pihenőhely, mondhatni a környék kedvelt kiránduló és horgász helye a bihari térségi egyik kis gyöngyszeme. Vízminősége a különböző intézkedések eredményére ivóvíz tisztaságú. Partját szaggatottan nádfoltok fák, bokrok szegélyezik. A hozzáértő szemnek, pihenni vágyóknak ideális hely.

A volt strand részen rendezvényekre alkalmas tágas hely, valamint az Ártándi Önkormányzat által épített és kezelésben lévő stabil színpad található. Lehetőség van főzésre, szalonnasütésre, játékra, sportolásra. Ezen a területen fák padok és egy magántulajdonban levő büfé is található, mely a forró nyári napokon kinyit.

A tó élővilága változatos. Megtalálható a hínártól kezdve a sásig minden: nád, tavirózsa és sok fajta vízi és vízparti növény, ami emeli a tó értékét. Halfajai a horgászható fajokból tevődnek össze, főleg ponty, amur, kárász, keszegfelék, süllő, csuka, egyéb apró halfajok, valamint korlátozott számban található mocsári teknős, kis mértékben rák, busa, melynek egyedszámát korlátoztuk.

Tavunk kis területe miatt állandó hal utánpótlást, telepítés igényel, melyet egy évben 3-4 alkalommal megteszünk. Halainkat biogazdálkodást folytató halgazdaságból, valamint lehetőség szerint tiszai valódi élőhelyről biztosítjuk 2-3 nyaras állományokból. Ehhez társul a 4 nyaras szép méretű és szép külső-belső adottságokkal rendelkező példányok telepítése.
Homokbányató, Ártánd