Aranyosapáti látnivalói

Újhelyi-kastély

Cím Aranyosapáti Kossuth u. 65. 48.216303 N, 22.258959 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A műemlék volt Újhelyi-kúria a Kossuth u. 65. sz. alatt, a római katolikus templom mellett található egy tágas udvar mélyén. A kúriát az Eördögh család építette, a nagyterem falába épített mestergerenda felirata szerint a pontos építési dátum: 1725 24 júny.

A téglalap alaprajzú, földszintes épületet lekontyolt palatető fedi. Az utca felé forduló főhomlokzat előtt húzódó tornácot sima törzsű dór oszlopok tagolják. A bal oldalon lévő homlokzat mellvédes tornáca fölé két kosáríves árkád borul. Ez még a barokk építési periódus maradványa.

Az Eördögh-kúria rövid időre az Ilosvay család tulajdonába került. 1834-ben, valószínűleg az Újhelyi-család megbízásából klasszicista stílusban átépítették: az utcai homlokzat két vékonyabb oszloppal tartott timpanonos előcsarnoka már ezt mutatja. Az oromzaton az Eördög család domborműves stukkócímere (nyílvesszővel átlőtt nyakú szarvas) látható. A homlokzati nyílászárókat átépítették, a park fáit kivágták.

A kúria belsejében lévő festett falképeket még csak részben tárták föl. Legutóbb 1968-ban tatarozták. Tulajdonosa a kúria egyik részében lakik, a többi rész üresen áll.
Újhelyi-kastély, Aranyosapáti