Apaj látnivalói

Réce tanösvény

Cím Apaj Felső-Kiskunsági Puszta 47.118063 N, 19.111737 E
A kisforgalmú aszfaltút a terület nyugati határát képezi és innen nagyobb összefüggő szikes puszta látható. Főleg a tavaszi és kora nyári időszakban az úthoz közel eső vizes laposokban nagyon sok madár figyelhető meg. Aki több időt kíván itt eltölteni, annak az Apaj község közelében levő Réce tanösvény végigjárását javasoljuk.

A tanösvény az Apajról keleti irányba leágazó Kunpeszér - Bugyi felé haladó közforgalmú műúton érhető el. A tanösvény kiinduló pontját egy nagyobb tájékoztató tábla jelzi, ahol az út szélén parkolni is lehet.

Madárvonulási időszakokban kifejezetten sok madarat látni. A tanösvény a halastavakból létrehozott vizes élőhely mentén halad. Az 1 km hosszú utat végigjárva tanulmányozhatjuk a sziki és nádi fészkelő közösség tagjait is. Az ösvény két végén lévő megfigyelőtornyokból, pedig kitűnő rálátás nyílik a pusztára.

A puszta állatvilágának kiemelkedő értéke a nagy testű pusztai madár, a túzok, amelynek legnagyobb hazai állománya él itt. A szikes gyepeken az ősi magyar háziállatfajták külterjes tartása ma is jellemző. Apaj közelében tartják az Alföld egyik legnagyobb szürke marha állományát, amit szintén láthatnak ide a látogatók.

A terület északi részén levő mesterséges vízállások és csatornák szintén gazdag madárvilággal rendelkeznek.
Réce tanösvény, Apaj