Alsószölnök látnivalói

Alsószölnöki kilátó

Cím Alsószölnök Fő u. 46.925609 N, 16.209213 E
Kapcsolat Web: www.apps.zala.hu
Alsószölnök Vas megyében, Szentgotthárdtól hét kilométerre, az osztrák határ mentén fekszik. Szlovének, németek, magyarok és cigányok lakják. Itt lép a Rába Ausztriából Magyarországra. Alsószölnöknél ömlik a folyóba a szlovéniai Trdkovo településen eredő, Felsőszölnököt és Alsószölnököt átszelő Szölnöki patak.

Alsószölnök egész területe Magyarország legnagyobb tájvédelmi körzete, a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park, illetve a három ország határán átnyúló Őrség-Raab-Goricko Naturpark részeként természetvédelem alatt áll. Sok ritka növény (mohafajok, korpafűfélék, páfrányok) található itt. Az emlősök közül a Rábában fel-felbukkanó ritka, védett vidra a legjelentősebb.

A Rábamenti tanösvény útvonalán, a szőlőhegy tetején áll az alsószölnöki kilátó, ahonnan remek kilátás nyílik a Rábára és a környező vidékre. Innen a Rába-vidék jellegzetes szórvány településszerkezete is áttekinthetőbbé válik. A település házai szelíd dombokon és lankákon elszórtan, nagy kiterjedésű rétekkel övezett tanyákon állnak, melyeket hatalmas erdők öveznek. A honfoglalás utáni faluformát őrzik.
Alsószölnöki kilátó, Alsószölnök Alsószölnöki kilátó, Alsószölnök Alsószölnöki kilátó, Alsószölnök