Alsópetény látnivalói

Prónay kilátó

Cím Alsópetény Kecske-kő 47.895433 N, 19.241035 E
Kapcsolat Web: www.bank-falu.hu
Alsópetényből indul a turistaút a Romhányi-hegyen, a Kecske-kő 421 m magas csúcsára épített 26 méter magas kilátóhoz. Az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel közelíthető meg az építmény, amely nemcsak teljes körpanorámát ad, de bemutatja a környék érdekességeit is. A kilátót a térségnek sokat jelentő, történelmi hagyatékkal rendelkező Prónay családról nevezték el.

128 lépcsőt kell megmásznunk, hogy a lombok fölé magasodva elénk táruljon a végtelenbe nyúló táj. Ha nem vagyunk sokan, felfelé lépdelve hallhatjuk a lukacsos fémszerkezet mélyülő-magasodó hangjait. A panorámában ’”háromféleképpen” is gyönyörködhetünk: a hullámzó dombokon körbevezetve a tekintetünket, a középen elhelyezett távcsővel pásztázva a vidéket, vagy a korlátokon elhelyezett fotók segítségével. Ez utóbbit már csak azért is érdemes alaposabban szemügyre vennünk, mert minden hegycsúcsot, érdekesebb tájképi elemet, települést beazonosíthatunk - sőt a takarásban lévő területekről is kapunk információt.

Északi irányba nézve a Selmeci-hegységet látjuk a Szitnya-csúccsal, északnyugat-nyugat felé a Börzsöny emelkedik ki a tájból. Délnyugatra a Visegrádi-hegység, a Pilis és a Naszály figyelhető meg, déli irányban a Gödöllői-dombság hullámzik alattunk. Keletre nézve a Szandát látjuk; tőle távolabb a Mátra és a Karancs húzódik.

A kilátó pihenőszintjein megismerhetjük a környező falvakat, valamint a kulturális, történelmi és geológiai látnivalókat.

Alsópetény központjából a legrövidebb, de emelkedős úton jutunk a kilátóhoz. A nyomvonal az országos Kék jelzést, majd a Kecskehegy közelében balra -kb. 300 m hosszan- a kék háromszöget követve halad.

Bánk és a Kecskehegy között a frissen festett kék háromszög jelzésen jutunk a csúcshoz. Az elején hosszabban, majd a csúcshoz közeledve rövid szakaszokon meredekebb az út. Máshol lankás, egyenletes futású.

Romhányból szinte végig a kék jelzésen haladhatunk, csak a Kecskehegy előtt a kék háromszögön kell jobbra kanyarodni. Ezen a vonalon a legegyenletesebb a túraút emelkedése, csak rövid szakaszokon vált meredekebbre.
Prónay kilátó, Alsópetény