Aldebrő látnivalói

Debrői Hárslevelű - Gazdaház

Cím Aldebrő Vörösmarty út 1. 47.788975 N, 20.230640 E
Kapcsolat Telefon: 36/480-001/17
Aldebrő község Önkormányzata 2008 júliusában határozott arról, hogy megveszi a Vörösmarty út 1. szám alatti ingatlant akkori tulajdonosától, Jákli Károlytól. Az Önkormányzat célja ezzel az volt, hogy pályázati forrásból finanszírozva felújítson, és első sorban megőrizzen egy hagyományos 1929-ben épült, veretes paraszt-barokk stílusú házat az utókornak. 2010 októberében fejeződött be a Gazdaház renoválása, novemberben pedig az átadó ünnepségre is sor került.

A Gazdaházban került elhelyezésre a Debrői Hárslevelű bor megalkotójának, Rácz Pálnak a hagyatékát őrző emlékszoba, valamint a már régebben összegyűjtött helytörténeti, néprajzi anyagok, ezzel is tisztelegve a községalapító német ősök emléke előtt.

Kialakításra került egy századelő hangulatát idéző sváb szoba korabeli bútorokkal berendezve. Mellette található a konyha, ahol a régi konyhai eszközök kerülnek bemutatásra. Elkülönítve kaptak helyet a régi mezőgazdasági munka és állattartási eszközök, valamint a szőlőtermesztés, a borászkodás és a dohánytermesztés eszközei. A kendertermesztés- és feldolgozás tárgyi emlékeiben is gyönyörködhetünk. A munkafolyamatok sorrendjében, a tilolótól kezdve a gerebenen és a motollán keresztül a szövőszékig végig tudjuk követni az egyes munkafázisokhoz szükséges eszközöket, a falakon található fotókkal kiegészítve.

Mocsáros vidékén feltárt temetőből származó leletek egy külön helységben tekinthetők meg Aldebrő történelmének különböző korszakaiból származó írásos és tárgyi emlékeivel együtt.

A kiállítás egy része a lakosság adományaiból jött létre, amely az ősök emlékét őrzi az utókor számára.
Debrői Hárslevelű - Gazdaház, Aldebrő