Ajka látnivalói

Sárcsikút Tanösvény

Cím Ajka Hubertus Erdészeti Erdei Iskola 47.063719 N, 17.592511 E
Kapcsolat Telefon: 30/385-9880 Web: www.verga.hu Email küldése
A 4,1 km hosszú tanösvény 1999-ben létesült. A Sárcsikúti tanösvény Ajka város mellett található.
A látogatóknak érdemes a Hubertus Erdészeti Erdei Iskolától megkezdeni a túrát. Az erdei iskola Ajka településén át Bodé irányába letérve érhető el aszfaltozott bekötőúton. A gépjárműveket hátrahagyva gyalogosan indulhatunk a tanösvényen, mely egy kört ír le így bármelyik irányba indulva visszaérünk a kiindulási pontra. A tanösvény kényelmesen 1,5-2 óra alatt járható be. A tanösvény érinti a Sárcsi kút forrást, és a Pokol-lik barlangot is, így rendkívül izgalmas kalandokban lehet részünk.

A környék növény- és állatvilága
A térség növényvilága átmenet az Északi-Bakony és a Balaton-felvidék növényvilága között. Jól tükrözik ezt az itt élő szubmediterrán fajok, mint a házi berkenye, a molyhos tölgy, a pázsitos nőszirom, és a vetővirág. A magasabb térszint rétjein található, a pettyes orbáncfű, a királyné gyertyája, a sárga liliom és a lecsüngő sás.
Gerinces állatfajokban is gazdag erdőterületekkel találkozhatunk. A kétéltűek közül a barna varangy, az erdei sikló a leggyakoribb. A kétéltűek és a hüllők kis fajszámával ellentétben a környező erdők madárvilága jóval gazdagabb. A rigófélék leggyakoribb fajai a vörösbegy, a fülemüle, az énekes rigó, és a sárgarigó. Az ország más tájaihoz hasonlóan itt is az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madár.
A vidék változatos erdőállományaiban jól megtalálhatják életfeltételeiket a nagyvadak, mint a szarvas, az őz, a vaddisznó és a betelepített muflon. A kisebb ragadozók közül gyakori a róka, a nyest, a görény és a menyét.

A tanösvény induló pontját nem könnyű megtalálni. A Hubertus Erdészeti Erdei Iskolától visszafelé (Ajka felé) kell elindulni és kb. 500 m után található egy fa lépcsősor, ami a hegy tetejére, a Pokol-lik Barlanghoz vezet, ezen kell elindulni. A tanösvény piros tölgylevél szimbólummal van jelezve, ezt kell követni végig. A körtúra végén nem sokkal az Erdészeti Iskola alatt érkezünk vissza.
Sárcsikút Tanösvény, Ajka Sárcsikút Tanösvény, Ajka Sárcsikút Tanösvény, Ajka Sárcsikút Tanösvény, Ajka