Ajka látnivalói

Ajkai Bányászati Múzeum Őslény-és Kőzettár

Cím Ajka Molnár Gábor Parkerdő 47.080695 N, 17.593859 E
Kapcsolat Telefon: 30/949-0588 Email küldése
Az Ajkai Bányászati Múzeum Magyarország első szabadtéri skanzen műszaki emlékmúzeuma, az ajkai szénbányászat műszaki és történeti emlékeit gyűjti és mutatja be állandó kiállításán.

Múzeumunk területén 1904-1960 között működött az Ármin-akna, 1965-ben vált múzeummá és emlékhellyé. Az udvaron elhelyezett gépek és a bemutató táró betekintést nyújt az itt dolgozó egykori bányászok nehéz és veszélyes munkájába.

Őslény-és Kőzettárunkban megtekinthető Ajka térségében bányászott szén, bauxit, mangán kőzetek típusai. Itt található büszkeségünk, a településünkről elnevezett ajkait, amely egyfajta borostyán, a Kréta-kor megkövesedett nagy kéntartalmú fenyőgyantája. Több mint 1000 db-os gyűjtemény mutatja be a földtörténeti ókortól a jelenkorig az egyes időszakok jellemző kőzettípusait, ősvilágát. Van sókristályunk Sodomából, wolframit Mongóliából, kőszenes agyagpala Dél-Koreából, tűrkiz Pakisztánból, zsírkő Kínából, sivatagi rózsa Algériából, cápafog Marokkóból.

A varázslatos Parkerdő, pihenést és kikapcsolódást nyújt az ideérkezőknek. Számtalan forrás, tanösvény és látnivaló várja a kirándulókat és túrázókat!
Ajkai Bányászati Múzeum Őslény-és Kőzettár, Ajka Ajkai Bányászati Múzeum Őslény-és Kőzettár, Ajka Ajkai Bányászati Múzeum Őslény-és Kőzettár, Ajka Ajkai Bányászati Múzeum Őslény-és Kőzettár, Ajka