Ágfalva látnivalói

Tájház - Heimatmuseum

Cím Ágfalva Hegy u. 8-9. 47.688298 N, 16.511668 E
Kapcsolat Telefon: 99/330-012 Web: www.agfalva.hu
A község néprajzi értékeit bemutató tárlat Ágfalva jellegzetes épületében és környezetében kapott helyet. A Tájház létrehozásának ötlete 1999-ben született meg, és megvalósítása közadakozásból még abban az évben meg is kezdődött. Ez a családi ház, egy 230 éves, vert téglából épített házsor, gazdasági épületekkel ad helyet a gyűjteménynek a Hegy utca 8-9 szám alatt. Az épület és gyűjteménye 2008 óta a helyi Önkormányzat tulajdonában van, mely helyi védettség alatt áll.

Az ide érkező vendéget nagyon szép látvány fogadja. A fehérre meszelt épületsor eredeti szépségben látható. A ház homlokzatának két ablakát fém zsalugáter védi. Az ablakok fölötti padlásajtó fontos célt szolgált. Itt hordták tele szénával a padlást, hogy télen szigeteljen és meleget tartson. A 8 helyiségben eredeti berendezési használati tárgyak láthatók, melyeket az ágfalviak szorgos munkával gyűjtöttek össze.

Az eredeti ruhákban öltöztetett bábúk a hagyományos ágfalvi népviseletet tükrözik. A faluban élők szokásait, ünnep és hétköznapjait közel 40...

A konyhaeszközökön túl az összegyűjtött szerszámok, bányász, cipész, asztalos, kosárfonó, mezőgazdasági, vasutas, és nem utolsó sorban az 1891-ben Sopronban Settenhofer Frigyes cége által készült tűzoltókocsi látható. A gazdálkodáshoz a mindennapi élethez szükséges tárgyak voltak. A tájház létrehozásakor az egyik legfontosabb jövőbeli tevékenységéül a néprajzi értékek megőrzését tűztük ki.

A lakosság folyamatosan gyűjtött, hogy az összegyűjtött tárgyakat, hiteles "eredeti" környezetben tudjuk bemutatni.
A tájház magánkezdeményezés és befektetés eredménye.
Tájház - Heimatmuseum, Ágfalva