Acsa látnivalói

Prónay-kastély

Cím Acsa Kossuth út 51. 47.794787 N, 19.385479 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Prónay I. Gábor a falu közepén emelkedo dombon 1735-1740 között egyemeletes barokk kastélyt emeltetett. A hajdani fobejárat a park szélén magányosan álló kosáríves nyílású kertkapu, amelyet nagy kocímer díszít.

Az egyemeletes téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetos foépület sarkain eroteljes kiugrású, manzárdtetos tornyok találhatók. Bejárati kapuja fölötti címeres kronosztichon. Az emeleti nagyteremben gazdag stukkódíszítés látható.

A kastély elotti tereplépcso falát díszkút gazdagítja. Prónay Gábor a 18. század második felében a kastély és a templom között egy földszintes könyvtárépületet építtetett, amelyben párját ritkítóan értékes könyvtárat és levéltárat oriztek. A 19. század végén a barokk kastélyhoz észak felol toldalékot építettek, majd ezt a 20. század elején megtoldották. Mindkét bovítmény homlokzati architektúrája rendhagyó, de híven követi a barokk kastélyét.

Parkjának jellegzetessége számos kerti építményen kívül egy murom: a kocímeres, kosáríves pilléru, tornyocskás kerti kapu. A park feloli oldalán, a címerpajzson felirat és évszám található: 1864. A pajzsot két ruhátlan erdei ember tartja, fejükön és ágyékukon eredetileg falevelekkel fedve.
A kastély felújítás alatt áll.
Prónay-kastély, Acsa