Ábrahámhegy látnivalói

Szent Iván-kápolna

Cím Ábrahámhegy Kápolnadomb, Szent Iván u. 46.808603 N, 17.552440 E
Kapcsolat Web: www.abrahamhegy.hu
A Badacsonyörssel határos Kápolnadombon, a festői háttér középpontjában, hívogató kilátóhelyen áll a Szent Iván kápolna, messziről feltűnő egyszerűségében. (Érthetetlen, hogy az 1700-as évek második felében - 1757-ben - épült, Keresztelő Szent János védnöksége alá helyezett kápolna miért kapta a pravoszlávos Szent Iván nevet...)

A kápolna hajójának keletelt szentélye kör-szeletíves záródású. Téglasisakos, támpilléres tornya a nyugati oldalon található.
Eredeti harangját az I. világ-háború alatt begyűjtötték ágyúnak. A jelenlegi harang felirata: "A Külsőábrahámi katolikus hívek köz-adakozásából, 1923". A déli oldalon félköríves ablakokkal néz a Balaton felé.

Mai teteje az eredetinél alacsonyabban épült. Védőszentje Keresztelő Szent János, ünnepe június 24, ezért igazi neve Keresztelő Szent János kápolna, vagy népi egyszerűséggel Nyári János kápolnának is nevezik.
2003. június 28-án a kápolna díszkivilágítást kapott.

Búcsúja, amit még ma is tartanak, június utolsó vasárnapjára esik.
A kápolna mellett egy kisebb temető is található, melynek előterében egy 1850-es évszámmal ellátott kőkereszt áll. A sírkövek egy része még látható, sokat már benőtt a növényzet. Utoljára 1914 májusában temettek ide.
Szent Iván-kápolna, Ábrahámhegy