Abaújszántó látnivalói

Helytörténeti Gyűjtemény

Cím Abaújszántó Béke u. 42. 48.276362 N, 21.185378 E
Kapcsolat Telefon: 47/330-847 Web: www.rakoczihaz.hu Email küldése
A múzeum épülete műemlék jellegű, mai formájában 1800-1830 között épült (az 1700-as évek elején leégett), klasszicista stílusban. Abaújszántó a Rákóczi uradalomhoz tartozott, az épület eredetileg hercegi pihenőhely volt, így Rákóczi-házként is említik. Az Ulánus- vagy Kapitány-ház elnevezés az 1800-as évek második feléből származik, amikor osztrák katonákat szállásoltak el itt, és velük lakott a parancsnokuk is. Az épület korábban Vámház is volt; településünkön fontos kereskedelmi út /hadiút/ vonult át, a Földközi-tengertől szekérkaravánokon értékes árucikkeket szállítottak Kassán, Krakkón át Kijevbe. E szállítmányokat lovas katonák kísérték egyik vámháztól a következőig, ahol váltották a kíséretet.

Az épület alatt – még itt, Hegyalján is -ritka dongaboltozatos pince található, melyből az úttest alatti alagúton a Római katolikus templom altemplomába lehet átjutni. Ennek az átjárási lehetőségnek praktikus okai voltak a XVII. század közepéig: a reformáció eszméinek gyors terjedésével egyre nőtt a református gyülekezet száma, imahelyük viszont nem volt. Az „asszonyháború” néven elhíresült közel száz év alatt a Római katolikus templomban hol a katolikusok, hol a reformátusok miséztek illetve tartották istentiszteleteiket, mindig az a gyülekezet, mely asszonyainak hangja erősebb volt. Az éppen kiszorult hívek a Rákóczi-ház pincéjében tartották miséjüket. Ez bizonyítja a falba épített szenteltvíztartó is. Egy hosszú időszak alatt 1676-1751 között többnyire a reformátusok használták a Római katolikus templomot. Az asszonyok hangja elhallatszott az udvarig is, s az asszonyháborúnak maga Mária Terézia vetett véget; leiratában kijelölt egy területet a reformátusok számára, ahol felépítették felekezetük templomát .

Az 1800-as évek végétől az épület lakóházként funkcionált, többnyire orvosok lakták. Utolsó lakója – és itt volt a rendelője is – Dr. Horváth László orvos volt. 1975-től Helytörténeti Gyűjtemény található az épületben.
Helytörténeti Gyűjtemény, Abaújszántó