A Baldácsi család építette azt a pincesort, amelynek lejárójánál volt állítólag Aba Sámuel sírja.
Emléktábla őrzi ezt a helyet.
A hagyomány szerint a feldebrői templomban temették el először Aba királyt.
Nem sokkal a temetés után a sári monostor bencései felkeresték a sírt, és meglepve tapasztalták, hogy a halálosan megsebesült király sebei beforrtak, eltűntek. Sírhelye ezt követően csodaváró hellyé vált.
Később került Abasárra a király teteme, sírhelyét emléktábla jelzi a 18. században épített Bolt-tetői sziklába vájt pincében.
Bejáratánál 1773-ban, Báró Haller Sándor által állíttatott márvány emléktábla áll.
A tábla tartalmazza még a felíratás évét 1773-at és a 3-4 sor Aba halálozási évét 1044-et.
" /> Kirándulás itthon - Magyarország látnivalói egy helyen!
Abasár látnivalói
Aba Sámuel sírja
Cím
Abasár
Aba tér 56.
47.794499 N, 20.001200 E
Kapcsolat
Nincs megadva

A Baldácsi család építette azt a pincesort, amelynek lejárójánál volt állítólag Aba Sámuel sírja.Emléktábla őrzi ezt a helyet.A hagyomány szerint a feldebrői templomban temették el először Aba királyt.Nem sokkal a temetés után a sári monostor bencései felkeresték a sírt, és meglepve tapasztalták, hogy a halálosan megsebesült király sebei beforrtak, eltűntek. Sírhelye ezt követően csodaváró hellyé vált.Később került Abasárra a király teteme, sírhelyét emléktábla jelzi a 18. században épített Bolt-tetői sziklába vájt pincében.Bejáratánál 1773-ban, Báró Haller Sándor által állíttatott márvány emléktábla áll.A tábla tartalmazza még a felíratás évét 1773-at és a 3-4 sor Aba halálozási évét 1044-et.