Október 27-én jön az Erőművek Éjszakája

Dátum: 2023-10-16 09:17:59
Írta: Szolovi Róbert
egyéb látnivalók

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és csatlakozó partnerei idén is különleges helyszínekkel és egyedülálló programokkal várják az energetika iránt érdeklődőket.

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényére már lehet regisztrálni. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre mától lehet regisztrálni a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon. 

Idén, október 27-én immár negyedik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényét. A látogatók ezen a napon betekintést kaphatnak az erőművekben, a fűtőművekben és a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba.

Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője a Veolia – Budapesti Erőmű Zrt. Kelenföldi Erőművébe szervezett beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: „Az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásán keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal. A hatékony és környezettudatos energiafelhasználás egyik kulcsa a szemléletváltás. Ezt a szemléletváltást segítheti, ha megismerjük a villamos energia, a távhő vagy például a tiszta víz előállításának műszaki hátterét."

Október 27-én országszerte közel 70 érdekes és nem mindennapi élményeket kínáló helyszín nyitja meg kapuit a szélesebb közönség előtt is. Az Erőművek Éjszakáján a látogatók szakértő idegenvezetők segítségével ismerhetik meg az erőművekben a fűtőművekben, a víziközmű-szolgáltatóknál és a hulladékfeldolgozó üzemekben zajló munka érdekességeit és a berendezések működését.

A hatalmas népszerűségnek örvendő rendezvény minden évben több ezer látogatót vonz. A szervezők idén is hasonló érdeklődésre számítanak, ezért a népszerű helyszínekre érdemes minél hamarabb regisztrálni a rendezvény honlapján, a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon keresztül.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) idén is az Erőművek Éjszakájával egy napon rendezi meg a Távhőszolgáltatás Napja eseményeit. A sajtótájékoztatón dr. Orbán Péter, a MaTáSzSz főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy: „Ezen a napon a távhőszolgáltatók is bepillantást engednek a kulisszák mögé, lehetőséget adva, hogy az érdeklődők megismerjék az otthonaiknak meleget biztosító szolgáltatók tevékenységét. A szakmai programokkal párhuzamosan közösségi - fenntarthatósági programok sokasága is várja az egyes helyszíneken a látogatókat."

A sajtótájékoztató helyszínén, a Veolia – Budapesti Erőmű Zrt. Kelenföldi Erőművében is színes programokkal várják a látogatókat. „Október végén megmutathatjuk az érdeklődőknek azt a munkát és elkötelezettséget, melyet nap mint nap azzal a céllal végzünk, hogy tiszta és megbízható energiával szolgáljunk ügyfeleinknek." - emelte ki beszédében Humenyik Zsolt, a Veolia Zrt. Budapesti Erőművek Igazgatója.

Az Erőművek Éjszakáját idén is Gyetván Csaba műsorkészítő, a program nagykövete népszerűsíti. Csaba az eseményt megelőzően több olyan helyszínen is járt, amelyeket október 27-én személyesen is megnézhetünk. Kedvcsináló bejelentkezései elérhetők a MEKH Facebook-oldalán.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre október 11-től lehet regisztrálni a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon. Érdemes követni a MEKH Facebook-oldalát is, ahol a szervezők további érdekességeket osztanak meg.

Forrás: turizmusonline.hu