Elstartolt Fehérvár legnagyobb rendezvénye, a Királyi Napok

Dátum: 2023-08-15 11:08:36
Írta: Szolovi Róbert
egyéb látnivalók

Elkezdődött Székesfehérvár legnagyobb fesztiválja! Augusztus 20-ig ünnepel a város, amely az ország minden tájáról várja a vendégeket. Íme egy kis ízelítő a gazdag programkínálatból, a Tourinform iroda ajánlásával. 

A fesztivál programjait augusztus 13–a és 20-a között élvezhetik a fehérváriak és a városba látogató turisták, akiket királyi fogadtatásban részesítenek a közel 5 méter magas óriásbábok, a rendezvény emblematikus figurái. Magasztos és vidám pillanatok egyaránt várnak ránk ezen az összművészeti fesztiválon. Lesz Folkfesztivál az Alba Regia Táncegyüttessel és vendégeivel, Bánk bán, fúvós- és katonazenekari fesztivál, kertmozi, Öreghegyi Mulatság Gájer Bálinttal, itt lesz Szikora Róbert és az R-GO, Charlie, a Boban Marković Orkestar, valamint a Székesfehérvári Balett Színház közös produkciója is. A csúcspont persze a Koronázási Ünnepi Játékok hamisítatlan középkori hangulattal, történelmi felvonulással és Szent István Ünnepével. 

Ünnepélyes megnyitóval indul a fesztivál
A Székesfehérvári Királyi Napok megnyitójára augusztus 13-án este került sor a Zichy liget melletti színpadon: fellépett az Alba Regia Táncegyüttes, az utánpótlás és a szenior csoport. Gálaműsorukat hatszáz férőhelyes lelátóról élvezhette a közönség. Ezzel a programmal kezdetét is vette a Folkfesztivál, melynek keretében a következő estéken Székesfehérvárra érkezik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes. Az Alba Regia Táncegyüttes, mint házigazda, otthonában, a Táncházban is programokkal várja a látogatókat. A Királyi Napok elmaradhatatlan része a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál, amely idén augusztus 17-én várja közönségét a belvárosban. A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar a vendégzenekarokkal – Budapest Helyőrségi Zenekar, Debrecen Helyőrségi Zenekar, Veszprém Helyőrségi Zenekar – együtt ad fergeteges műsort. 

A megnyitó napján augusztus 13-án, vasárnap 19 órakor az egykori koronázótemplom ásatása során előkerült csontokat őrző Osszárium ünnepélyes megnyitására is sor került; a csontkamra és a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert augusztus 20-ig ingyenesen látogatható 9–20 óráig. A Nemzeti Emlékhelynek az egyházi események során is fontos szerep jut, hiszen az augusztus 14-i fogadalmi szentmisét övező körmenetben a Magyar Szent Család – Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre – ereklyéit a Püspöki Palotából a Szent István-székesegyházba, majd onnan a Szent István és Szent Imre sírjához kísérték.

Könnyűzene, parádéval, mozival
Augusztus 16-án Szikora Róbert és az R-GO, augusztus 19-én Charlie nagykoncertje szórakoztatja a rajongókat a Zichy-színpadon. Különleges élmény lesz augusztus 18-án a Parádé című előadás is, amely a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös produkciója. Nem csak a belvárosban, de Székesfehérvár közkedvelt kertvárosi övezetében, az Öreghegyen is szerveznek programot. Az Öreghegyi Mulatság ebben az évben is Szent István napja előtt, augusztus 19-én fogadja a vendégeket a Bory téren zenés, táncos műsorokkal. 

A szabadtéri mozizás élményét a Bartók Béla téren három estén is átélhetik filmkedvelők. A Barátság mozi kertmozis csapata augusztus 17-e és 19-e között vetíti filmjeit. 

A csúcspont: Koronázási Ünnepi Játékok és Szent István ünnepe
Az augusztusi fesztiválon minden évben ezreket vonz a Koronázási Ünnepi Játékok középkort idéző három napja, amikor hagyományőrző csoportok, régizenei együttesek, mesterségbemutatók, családi foglalkozások és természetesen a királyi óriásbáb-család tagjai várják, szórakoztatják a látogatókat: augusztus 18–20. között a Belvárosban és a Zichy ligetben mindenki talál magának kedvére való programot. Szent István napján az ünnepélyes megemlékezés, a szentmise, az óriásbábok felvonulása és az ünnepi közgyűlés után este a Zichy-színpadon zárul a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata Erkel Ferenc Bánk bán című operájának koncertszerű előadásával, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a város kórusainak és neves szólisták közreműködésével. 

Kiállításmegnyitó a Hadtörténti Múzeum kincseiből
Augusztus 15-én, kedden nyílik a „Hadi múltunk kincsestára” – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című időszaki kiállítás a Szent István Király Múzeum Rendház épületében, ugyanitt a Díszteremben láthatják az érdeklődők a Katonazenészek és zenész katonák című fotótárlatot – a kiállítások 17 órától látogathatóak kedden, majd december 3-ig keddtől péntekig 10 és 18 óra között. 

Ráadás programok a Tourinform irodával
A rendezvénysorozat idején is számos programot kínál a fehérváriaknak és az ideérkező vendégeknek a Tourinform iroda: péntek esténként fáklyás belvárosi idegenvezetéssel, szombatonként pedig három időpontban panorámabuszos Aranybulla túrával várják mindazokat, akik a gazdag programkínálatot kiegészítenék a város történelmi értékeinek élményszerű felfedezésével. 

Székesfehérvár idén sem fog csalódást okozni, lesz látnivaló, élmény és tartalom bőven augusztusban és az év hátralévő részében is. Mindezt kiélvezni persze nem lehet egy nap alatt. A Tourinform iroda partnerszállodáiban a Nyiss Fehérvárra! kedvezménykártya (https://www.nyissfehervarra.hu ) legalább 25 okot ad a maradásra a városban és a környéken egyaránt!

A rendezvényről további részletek: www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu 
Információ:
F. Szegő Krisztina; 06 70 6699 203
Tourinform Székesfehérvár
www.visitszekesfehervar.hu