Alcsiszigeti Holt-Tisza
Cím
Szolnok
lcsisziget
47.174662 N, 20.176280 E
Kapcsolat
Nincs megadva
Az Alcsiszigeti Holt-Tisza az élő Tiszának az ásás résznél történő levágása végett jött létre.
Mintegy 17 km hosszú patkó alakú holtág jött létre, a víz mélysége változó, a 4 -es főút Evezős Csárda melletti részen (evezős versenypálya) 3-4 m, a patkó másik végén viszont elég sekély 1-2 m, a legmélyebb szakasz a gáztelep alatti részen van, ahol a vízmélység elérheti az 5-6 m-t.
A vízben számos hazai halfaj él, a legnagyobb mennyiségben a keszegfélék találhatók meg a vízben, fenekező felszereléssel csontkukac, vagy öregkukorica csalival foghatjuk a lapátméretű dévéreket, kárászokat.
Elszaporodott a vízbe a törpeharcsa, gyakran előfordul, hogy bármit teszünk a horogra mindig a kis fekete krampuszok jelentkeznek, aki szívesen horgászik rá az próbálkozzon, mert szép példányok is vannak a vízben, a nagyja főleg piócacsalira jön. Ponty, amur is jelentős számban él a vízben, nem volt még olyan év, hogy egy-egy nagyobb példányt ne emeltek volna ki belőle, főleg tavasszal lehet horogra csalni őket.
Angolna is van a vízben, ezt a halfajt a 80-as években még telepítették, elég szép példányokat lehet fogni, főleg a sekélyebb iszapos részeken, valamint a reptér alatt.
Számos csuka is él a vízben, nem ritkák az 5-6 kg-os példányok.
Süllőállománya is elég jó, főleg élő kishallal fogják.
Harcsa is van a vízben, érdemes rá horgászni, mert elég szép példányok vannak, főleg a gáztelep alatti mély vízrészeken próbálkozhatunk sikerrel.
A legnagyobb gondot azonban a busa okozza, példányai oly nagyra nőttek, némelyik eléri a 30-40 kg-ot, megfogni csak rendszerint külső akadással lehet, valamint az új módszerrel a technoplanktonnal, lehalászásukat nehezíti, hogy kiugranak a hálóból akár a delfinek.