Kereskedőház – Helytörténeti kiállítóhely
Cím
Szentendre
Fő tér 2-5.
47.667525 N, 19.076522 E
Kapcsolat
Web: www.muzeumicentrum.hu
2015 ősze óta látható Szentendrén az állandó helytörténeti kiállítás. A Ferenczy Múzeumi Centrum Fő téri épületében, az egykori Kereskedőház Vastagh György utcáról nyíló pincéjében kapott helyet a Szentendre történetét bemutató látványos tárlat. A Múlt a mélyben – mozaikok Szentendre történetéből című kiállítás időutazás a város gazdag múltjában, levéltári források felhasználásával, dokumentumokkal, régészeti leletekkel, képekkel, használati és dísztárgyakkal, szépen kialakított enteriőrökkel.

A város egyes korszakaival elkülönülten, önálló kiállítási egységekben szembesülhetünk – a keltáktól a város előzményét jelentő római kori településtől indulva, Szentendre első írásos jelentését, a középkori életviszonyokat bemutatva, a kereskedelem és az ipar fellendülését jelentő szerb betelepedésig, egészen a modern kor robbanásszerű fejlődését előidéző HÉV megjelenéséig. A Kádár-korszakkal, a 20. századi kulturális felívelés korszakával, a „múzeumok városa” kialakulásának idejével zárul az időutazás.

A Szentendrén talált vagy a városhoz kötődő írásos és képes dokumentumokon, régészeti anyagokon, tárgyakon, fényképeken kívül a látogató interaktív módon is megismerkedhet a város történetével, iparával, kereskedelmével, a jellegzetes mezőgazdasági kultúrákkal, a legfontosabb helyi foglalkozásokkal, a legismertebb szentendrei családokkal.