Bazilita Gyűjtemény
Cím
Máriapócs
Kossuth u. 17.
47.878754 N, 22.021147 E
Kapcsolat
Telefon: 42/385-166
Az 1902-ben épült ház és fennmaradt eredeti berendezése a korabeli máriapócsi földműves család életét idézi fel, elénk tárja azt a környezetet, melyben gyerekkorát töltötte a Nagy Szent Bazil rendi iskolába való belépéséig a két Dudás-fiú: Mihály és Miklós, a Hajdúdorogi egyházmegye második püspöke és László Bertalan OSBM, a rend tartományfőnöke.
A régi családi házba a tornácon át először a pitvarba léphetünk. Ez a helyiség a téli időszakon kívül a konyha szerepét töltötte be.
Berendezése: vályogból épített tűzhely /spór/, asztal, stelázsi konyhaedényekkel.
A kemenceszáját kenyérsütéskor használták. Jelenleg ebben a helyiségben a korabeli háztartásban használt edényeket, eszközöket, a fonás, szövés kellékeit állítottuk ki.
A pitvarból balra nyílik a tisztaszoba. Ezt a család ünnepélyes alkalmakkor használta, vendég fogadásánál, jeles családi eseményeknél.
Berendezése a század első évtizedéből való két ágy, dívány, ruhaszekrény, szétnyitható tölgyfa asztal, évszázados komód, öntöttvas kályha, a mestergerendáról függő ernyőslámpa, fali metszett tükör és szentképek, valamint családi fényképek.
A szoba padlója házilag szőtt rongyszőnyeggel van takarva.
A pitvarból jobbra nyíló hátsószobában zajlott a család egész élete, mindennapjai.
Jelenleg galiciai ukrán adományként idekerült, intarziás, népművészeti, kárpátaljai csergeszőnyeggel letakart ágy, szekrény, Szent Jozafátot ábrázoló festmény - szintén intarziás keretben - és más bútorok nyertek itt elhelyezést.