Tornácos Vendégház
Cím
Kismarja
Bocskai u. 69.
47.250874 N, 21.826243 E
Kapcsolat
Nincs megadva
Kismarja Hajdú-Bihar megyei település a román határ mentén mintegy 11 km-en érintve azt.

Az 1300-as években Nagy Mária néven ismert - Szűz Mária templomról kapta nevét.
A község jelenlegi helyén egy nádassal, a szabályozatlan a szilágysági dombok közül kilépő Berettyó folyó által táplált vadvizekkel körülvevő sziget volt. Ide bújtak a község lakói a tatárjárás és a török hódoltság idején és kialakult a mai településszerkezet.
Kismarja utolsó földesurai a Bocskai család volt.
A falu északkeleti részén van a Bocskai Várdomb - kulturális örökségünk, melyen a Bocskai család lakhelye állt.
A Bocskai család eredetét legendák övezik. 1522-ben Kismarja és a hozzá tartozó részbirtokok földbirtokosa már Bocskai György, aki maga is lakott a várban, az ő hatodik gyermeke István, a későbbi fejedelem.
A kismarjaiak azt vallják, hogy Bocskai István a kismarjai várban született. A fejedelem a Kismarjai előnevet holtáig viselte.
Bocskai István 1606. szeptember 22-én aláírta a község szabadalomlevelét (a szülőföld iránti háládatosságból) ezzel községünket mezővárosi jogokkal és kiváltságokkal ruházta fel.
Ezt a kiváltságot a település 1848-ig megőrizte.
Az 1876-os új közigazgatási törvény szerint már csak nagyközség cím illeti meg. Azonban a városi múltra emlékeztetnek az országos vásárok, melyek 1945-ig évente négy alkalommal kerültek megrendezésre. Vagy az 1757-ben épített városháza, a városmajor a tenyészállatokkal, és az 1779-ben épült háromszintes kőmagtár, mely még ma is áll.
A főtéren található a református templom, melyet védett hársfasor ölel körül.
A református templomban függ Bocskai István képe, melyet Dobay Ferenc nagyváradi festő készített az 1890-es években.
A templomban tárták fel 2004-ben a Bocskai család kriptáját, mely 550 éves múltat idéz fel bennünk.
A templom mellett áll Bocskai István mellszobra, melyet Tóth András debreceni szobrászművész készített (Tóth Árpád költőnk apja).
A főtéren található még a Hősi Emlékmű mely évekig az I. világháborús emlékmű volt, majd 1992-ben a szobor oldalára újabb márványtábla került, a II. világháborúban elesett kismarjaiak nevével.
A Bocskai várdombon található a székely kapu, a Bocskai István emlékére állított kopjafa és a Hajdú katona fából faragott szobra.

Látogasson el hozzánk, szeretettel várjuk!