Vár-alja Tanösvény
Cím
Hollókő

47.997617 N, 19.581748 E
Kapcsolat
Nincs megadva
A Vár-alja tanösvény a Vár-forrásból eredő patak völgyében vezet és a környék vízhez kötődő természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be.
A patakok, patak menti ligeterdők és a források élővilágának ismertetését az adott élőhelyen találhatjuk meg.
Kétéltűek számára mesterségesen létrehozott kis vizeket is találunk az ösvényen, ahol megismerkedhetünk a foltos szalamandrával, valamint a többi kétéltű szaporodásával.

A Vár-forrás és a múltban belőle táplált Parasztfürdő történetét is bemutatja-
Egy fennmaradt újságcikk szerint a fürdő építése egy Bakay nevű körjegyző ötlete volt. A fürdő 1936-37-ben épült meg és Hollókő háború előtti idegenforgalmában jelentős szerepet játszott. A fürdő mellett kiszolgáló épületek (öltözők) is álltak, melyek állapota az 1940-es évek végére teljesen leromlott. A strandfürdő üzemeltetését a fürdőkezelő végezte, akinek bérezését a jegyek árából biztosították. Az 1950-es években a falu vízellátása nem felelt meg a kor igényeinek, a vezetékes vízellátás egyetlen lehetőségeként pedig a Vár-forrást látták. 1958-ban a forrás helyén mélyítették le a K-1 jelű fúrást. A fúrással elért kedvező (120 l/perc) vízhozamon felbuzdulva, a falu vízmű építését határozza el és 1960 elejére ezt át is adják. Műszakilag a víznyerést biztosító aknakút úgy lett kialakítva, hogy a fel nem használt vízmennyiség egy túlfolyón keresztül a fürdőmedencét töltse föl. A falu növekvő vízigénye és a forrás csökkenő vízhozama azonban vízellátási problémákat okoz, a strand feltöltésére nem marad elegendő víz.
1964-ben a medencét még rendbe hozták, de a vízellátás megoldatlansága miatt a következő években teljesen megszűnik a strand működése.