200 Éves István Pince és Nemzeti Bormúzeum
Cím
Eger
Tündérpart utca 5
47.903446 N, 20.369905 E
Kapcsolat
Telefon: 36/313-670
Web: www.koronahotel.hu
Email küldése
Engedje meg, hogy néhány mondatban bemutassam a több mint 220 éves "István Pince és Nemzeti Bormúzeumunkat", amely Eger város központjában, 15 méter mélyen helyezkedik el a szálloda épülete alatt. Rendezvények, pinceprogramok - borkóstolások, borgasztronómiai vacsora estek exclusive és egyedülálló helyszíne.

Az 1789-ben riolit tufába vájt eredeti pince rendszerben található az István Pince és Nemzeti bormúzeum. A pince Micski Istvánról lett elnevezve,aki az 1930-as világgazdasági válság után fogott a vendéglátós szakma műveléséhez, Arlóban. Borait Eger boros gazdáitól szerezte be, akikkel szoros barátság is kialakult. Egy-egy pohár bor mindig felüdülést nyújtott számára. Szeretettel és élvezettel fogyasztotta a bort, ha lehetősége, akkor cigányzene mellett tette mindezt.

TISZTELETÉRE ÉS EMLÉKÉRE, A KULTURÁLT BORFOGYASZTÁS EGYIK ÁPOLÓJAKÉNT LETT A PINCE NÉVADÓJA

Pincerendszer
A pincerendszer 3 ágból áll, az ágak 36-45 m hosszúak, együttes hosszuk 255 m. A fűthető éttermi ágában 110 fő befogadására van lehetőség. Vendégeinket borkóstolással, borgasztronómiai programokkal, borvacsorákkal várjuk, melyhez díjmentes bormúzeum látogatást biztosítunk vezetéssel, Józsi bácsi - a pincemesterünk társaságában.
Vendégeink eredeti környezetükben ízlelhetik a gasztronómia számára készített borokat, cigányzene és folklór program mellett. Boraink mind a 22 magyar borvidékről kóstolhatók, de természetesen a legszélesebb választékot, a helyi borászatok kiváló boraiból kínáljuk.

Borszentély
A "Borszentély" ágban érleljük a kizárólag szállodánk részére palackozott HÁZ BORAIT, melyek Vincze Béla, Gál Tibor, Gál Lajos, Sike Tamás, Dula Bence stb. pincészetéből valók. Egyben ezek a borok képezik az alapborkóstoló borait. Ennek az ágnak a végében csodálhatják meg vendégeink a borszéfet, melynek történetét szintén megosztjuk vendégeinkkel.
A "Nemzeti Bormúzeum" - ágban, régi borászattechnikai eszközök bemutatása mellett, Magyarország 22 borvidékének, több mint 500 féle palackozott, valamint a borszéfekben őrzött muzeális értékű borai találhatók.

Nemzeti Bormúzeum
Kisebb társaságoknak, családi rendezvényeknek, baráti társaságoknak, elszeparált helyen a pince egyéni éttermi ágában biztosítunk helyet. Felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújtó vacsoraesteket rendezünk az ételek és borok harmonizálásával.

A Bormúzeum látogatásokat és pincevezetéseket Derzsi Józsi bácsi - PINCEMESTERÜNK - társaságában élvezhetik vendégeink. Kiváló szakmai tudása, emberszeretete miatt, vendégeink hamar szívükbe zárják őt. Felejthetetlenné tudja tenni Eger egyik legszebb borpincéjében töltött időt.