Kisvátyoni Tanösvény
Cím
Zákány

46.911847 N, 21.520133 E
Kapcsolat
Telefon: 66/313-855
Web: www.kmnp.hu/kisvatyoni-tanosveny
A tanösvény Geszt és Zsadány községek határában található, hossza 8 km.

Zsadány községből Biharugra felé haladva a kereszteződéstől száz méterre, jobbra fordulunk, ahol egész évben járható, szilárd burkolatú bekötőúton lehet eljutni az induló állomáshoz.

A tanösvény induló és befejező állomása nem esik egybe, az ösvény nem zárul.

Az utolsó állomás a Zsadány-Biharugra közúton tovább haladva a Nemzeti Parkot jelölő hatósági táblától 1 km-re, az út jobb oldalán található.

Autóbusz, kisbusz szilárd burkolatú úton juthat el az induló állomásra. Leszállás után a vendégek az ösvény útvonalát gyalogosan járják végig.

A jármű az utolsó állomásnál, a közút mellett tud várakozni. Minden esetben ez a megoldás ajánlott, ha a jármű vezetője nem kíván részt venni a programban.

A teljes táv megtétele lassú sétával kb. 4 óra.

Személygépkocsival érkező kisebb társaságok, családi kirándulók a szilárd burkolatú úton tudnak eljutni gépkocsival az induló állomásra. Itt biztonságban parkolhat az autó, és innen gyalogosan lehet eljutni a 4. Halastavak élővilága állomáshoz, a betekintőhöz. Innen a már bejárt útvonalon kell visszagyalogolni a járművekhez.

A teljes táv megtétele lassú sétával kb. 3 óra.

Kerékpárral a záróállomás felől a csatornaparton javasolt a közlekedés, egészen a halastavi betekintőhöz. Itt a kerékpárokat letéve, gyalogosan tekinthető meg az ösvény másik szakasza.

Időtartam kb. 4 óra.

Gyalogosoknak Zsadányban a benzinkúttal szemben kell leszállni az autóbuszról. Biharugra felé sétálva a község szélső házától 150 méterre, jobbra, földútra kell fordulni, amely már az említett bekötőútra vezet.

Az ösvény végétől a legközelebbi autóbuszmegálló egy kilométerre, Zsadány-Fancsikapusztán található.

A bejárás teljes időtartama kb. 6 óra.