Zirci Arborétum
Cím
Zirc
Damjanich u. 9
47.261495 N, 17.879477 E
Kapcsolat
Telefon: 88/414-569
Web: www.zirciarboretum.hu
Az Arborétum világszinten jegyzett fáskert-gyűjtemény. Nem az Ős-Bakony része, hanem előrelátó emberek alkotása. A 20 ha-os Arborétumot a Ciszterci Apátság alapította a Bakony fafajtáinak, lágyszárú növényeknek a megmentésére.
Az Arborétum a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében van. Magyarország legmagasabban fekvő élőfagyűjteménye. Az 1766-ban készült térképen még az látható, hogy mai a Arborétum területe a Cuha jobb és bal oldalára közel merőlegesen parcellázott terület volt. A parcellákat a Ciszterci Apátságnak örökös jobbágyságot fogadott németajkú családok művelték.
1754-ben már megépült az Angol-park virágháza - ma a Reguly Szakképző tornaterme- és az előtte, ill. az apáti lakosztály előtti területet nagy mennyiségű termőfölddel kiegyenlítették és azt tömör tégla - kőkerítéssel körbekerítették. (Az imént említett kerítés vonult végig a Széchenyi, a Kertész utcán - egykori Kert utcán - és napjainkban a korabeli kerítés látható a Köztársaság úton.)
Az Arborétum 20 ha-os területe napjainkra a Magyarország területéről begyűjtött fafajok és egyéb növényeken kívül, a világ öt kontinenséről származó olyan fás- és lágyszárú növények gyűjteménye, amelyek a Magas-Bakony 400 m tengerszintfeletti mikroklímájában jól érzik magukat.
Több kiadványt, ismertetőt vehet a kezébe a látogató, amelyből részletesen megismerkedhet az Arborétum történetével, a látható növények fajtájával, eredeti élőhelyével. Érdekes építménye az Arborétumnak a filagória, ahol kamarahangversenyeket szerveztek már a 1930-as években és annak a hagyománynak az ismeretében az 1950-es, az 1990-es években. A park centrumban egy hársfacsoport árnyában Békefi Remig apátúr, művelődéstörténész 1934-ben alapított kegyeleti emlékhelye látható.
Használhatunk egy több négyzetméteres digitális térképet, mellyel az egyes növényfajok helyéről tájékozódhatunk.
Kevesen tudják, hogy I. András királyunk Zircen halt meg, melynek a 2005-ben felavatott szobor állít méltó emléket. A Madarak és Fák napját minden évben természetvédelmi akadályversennyel ünnepli meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.
Az arborétumot szakvezetővel is megtekinthetik a látogatók, előzetes jelentkezés alapján.