Bakonyi Természettudományi Múzeum
Cím
Zirc
Rákóczi tér 1.
47.262969 N, 17.874122 E
Kapcsolat
Telefon: 88/575-300
Web: www.bakonymuzeum.nhmus.hu
Email küldése
A Bakonyi Természettudományi Múzeum 1972-ben, hazánk egyetlen vidéki természettudományi szakmúzeumaként jött létre Zircen. Első húsz évében a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság kötelékébe tartozott, majd 20 év önállóság után, 2013-ban a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézménye lett. Feladata a Bakony hegység természettudományos kutatása (földtan, őslénytan, növény- és állattan), a gyűjtött anyag őrzése, tudományos feldolgozása és bemutatása, a tudományos eredmények közzé tétele. Gyűjtőterülete a természetföldrajzi értelemben vett Bakony-vidék, így gyűjtéseit 5 megye területén végzi.

Létrejöttét az 1962-ben indult „A Bakony természeti képe” kutatóprogram alapozta meg. A több évtizedes kutatás és gyűjtés eredményeként összegyűlt tudás és gyűjteményi anyag tette lehetővé a Bakony természeti értékeit bemutató állandó kiállítás létrehozását, mely a zirci Ciszterci Apátság első emeletén található és több egységből áll.

 „A Bakony természeti képe” kiállítás élethű diorámákkal mutatja be a Bakony különböző élőhely-típusainak növény- és állatvilágát. „A természet ékszerei” kiállításban a Bakony, Magyarország és a Kárpát-medence ásványai láthatók. A „Jégkorszaki óriások a Bakonyban” című tárlat fő szenzációja a Csajág határában megtalált két mamut csontváza. Múzeumunk 2006-ban ajándékozás útján jelentős trófeagyűjteményhez jutott. Ezekből az anyagokból jött létre a „dr. Bativai-Schüle Imre János trófeakiállítás”.

A kiállított élőlények nevei nem csak magyarul, hanem németül és angolul is szerepelnek.

Fennállása óta a természetrajzi tárlatokat több mint 3 millió hazai és külföldi látogató kereste fel.

A múzeum az állandó kiállítások mellett számos időszaki- és vándorkiállítást szervez, erdei iskolai és múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart. Azonban a múzeum nem csak ismeretterjesztéssel foglalkozik, hanem kutatási és gyűjteményezési feladata is van. Ezek egyike a több mint félszáz éve működő Bakony-kutatás szakmai koordinálása. Az intézményben jelentősek a természetvédelmi célú kutatások, melyek elismeréseként az intézmény 2002-ben Pro Natura-díjban részesült.

A kutatások során elért eredmények részben az intézmény saját kiadványaiban látnak napvilágot. Az 1982-ben alapított Bakonyi Természettudományi Múzeum Közleményeiből (Folia Musei historico-naturalis Bakonyiensis) eddig 35 kötet jelent meg. A Bakony Természettudományi Kutatásának Eredményei monográfia sorozatból pedig ez idáig 34 került kiadásra.

A múzeum jelentős, mintegy fél milliós gyűjteménnyel rendelkezik. A legnagyobb gyűjtemény a rovargyűjtemény, a legnagyobb múlttal pedig a geológiai gyűjtemény büszkélkedhet. Ezen kívül még sokrétű botanikai és zoológiai gyűjteményeket őrzünk raktárainkban. A kutatói munkát a múzeum 28 000 darabos szakkönyvtára segíti.

A múzeum erkölcsi és anyagi támogatásában nyújt kiemelkedő segítséget az 1987-ben létrejött, Herman Ottó-díjas közhasznú egyesület, a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre. Az intézmény közművelődési és természetvédelmi munkáját több díjjal jutalmazták, 2009-ben a településért végzett tevékenységéért Zirc város oklevelét vehette át.