Cirill és Metód-emlékmű
Cím
Zalavár
46.661555 N, 17.137618 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A Kis-Balaton Ház és a Millenniumi Emlékmű határolta térségben az országút felől állnak a Nemzetek Emlékművei. Ezek az emlékművek dokumentálják, hogy milyen fontos szerepet játszott ez a hely az európai történelemben a magyar honfoglalást megelőző évszázadban. A római birodalom bukását követően a nyugati kereszténység kiszorult a Kárpát-medencéből, hogy azután az avar birodalom felbomlása után visszatérjen a pannon térségbe. A keleti frank birodalom salzburgi érsekségének papjai érkeztek ide Priwinával, hogy templomokat emeljenek és megtérítsék az itt élőket. Az avarokkal együtt betelepült szlávok mellett az új hatalom is nagyszámú szláv alattvalót telepített a Zala folyó vidékére, így a latinnál könnyebben tudott gyökeret ereszteni a szláv nyelvű liturgia, mely Cirillel és Metóddal érkezett ide. A két apostol – akit a szláv nemzetek saját egyházuk, saját írásuk megteremtőjeként tartanak számon – itteni működésének dokumentumai közismertek, sőt ez az egyetlen hely itt a Kárpátok karéjában, ahol működésük egyértelműen helyhez köthető. A szentek tisztelete származásuk okán talán Bulgáriában a legnagyobb, tehát nem véletlen, hogy ez az ország emelte az első emlékművet ezen a helyen 1985-ben. Az oszlop két oldalán álló szentek bronz szobrai Janzer Frigyes szobrászművész alkotásai.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.