Göcseji Múzeum
Cím
Zalaegerszeg
Batthyány u. 2.
46.845913 N, 16.847125 E

Kapcsolat
Telefon: 92/314-537
E-mail nincs megadva
 
 
Göcseji Múzeum Régészeti Gyűjteménye a paleolitikumtól az újkorig terjedő időszakból Zala megye északi (az egykori zalaegerszegi járás) és délnyugati (az egykori lenti járás) területein előkerült leleteket őrzi. A nyilvántartásban, napjainkban, több mint százötvenezer lelet szerepel. Gyűjteményünk kiemelkedő darabjai és kutatásaink legjelentősebb eredményei a 2000 októberében megnyílt új állandó kiállításon tekinthetők meg. Történeti gyűjteményünk két részből, a tárgyak és dokumentumok gyűjteményéből áll. Gyűjteményünk legjelentősebb részét az itt élők múltbeli életmódjára, foglalkozására utaló tárgyak, valamint a megyében élő kisiparosok emléktárgyai: műhelyberendezései, szerszámai, dokumentumai jelentik. Kiemelkedő értéket képviselnek a céhemlékek: festett zászlók, ládák, pecsétlők, a vétyemi üveghuta termékei, a zalaegerszegi fényképészek műterem berendezésének eszközei, fotográfiái, a Vámossy késes család hagyatéka, a Bita fodrászüzlet berendezése, kereskedők árukészlete, számlái. Számottevő a rendszerváltás után megszűnt intézmények hozzánk került emlékanyaga is. Jelentős iskolatörténeti gyűjteményünk. A századelő falusi elemi iskoláinak berendezését, szemléltető eszközeit az egykori dötki és hottói elemi iskolából gyűjtöttük. Dokumentum gyűjteményünkben majd minden iskolatípus füzetei, tankönyvei, bizonyítványi, iskolai értesítői fellelhetők, s számottevő a tanári kézikönyvek, szakkönyvek száma is. Az iparművészeti anyag nagyobb része a Hertelendy-gyűjtemény részeként került a múzeumba, mely - a festmények, grafikák, szobrok mellett - elsősorban bútorokat, használati tárgyakat, szobadíszeket tartalmazott. Az intézmény négy évtizede tudatosan törekszik Németh János, immár zalaegerszegi díszpolgár, Munkácsy-díjas keramikusművész pályájának dokumentálására.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.