Római katolikus templom
Cím
Zajta
Kossuth Lajos u. 56.
47.906215 N, 22.805154 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A római katolikus templom nem a falu belterületén, hanem az északi utcasor kertjei alatt, a Kossuth utcán magasodik fel.
A császári hadak 1767-ben a régi faluban súlyosan megrongálták azt a kőtemplomot is, amelyet Szent György tiszteletére valószínűleg a XV. század előtt, talán a XIII. században emeltek.
Bitthauser József építész 1789-ben lerajzolta a romos középkori épületet: vakolatlan téglatemplomot örökített meg (a feljegyzések szerint a téglák vörös és vas színűek voltak).
Az Erdődről betelepített svábok feltehetően az ő tervei alapján 1789-ben gótikus stílusban állították helyre a templomot, amelynek a keleti oldalon szokatlan módon elhelyezett sekrestyéje akkor még nem készült el.
A műemlék jellegű templom homlokzat előtti tornyos, egyhajós épület, egyenes záródású szentélye mögött késő barokk sekrestye nyílik.
A homlokzat előtt álló gótikus négyszintes torony felső szintje késő barokk stílusú, 1819-ben emelték a tornyot három öllel magasabbra.
A templom belsejében a boltozatos szentély mennyezetének közepén hatszögű keretben a Szentháromságról készült késő barokk falkép látható.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.