Premontrei Kolostorromok
Cím
Veszprém
Kolostor utca
47.142039 N, 17.949659 E

Kapcsolat
Telefon: 1/225-4800
 
 
Gyulafirátót 1984-ig önálló település volt, ma Veszprém városrésze. A városrész szívében helyezkedik el a francia származású premontrei szerzetesek számára alapított kolostor és a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt templom romja, amelyet a XIII. század első felében építették román stílusban. Alapítója a Rátold nemzetség tagja, Mátyás esztergomi érsek volt, aki a tatárok elleni harcban, a muhi csatában a király védelmében esett el 1241-ben. TÖRTÉNET Rátold nembeli Mátyás IV. Béla királlyal együtt nevelkedett, tanulótársa, majd kancellárja volt Béla hercegnek még a megkoronázása előtt. 1240-ben Mátyás esztergomi érsek lett. A gyulafirátóti monostort valószínűleg 1239 – 1240-ben alapította, ám az építkezés már az érsek halála (1241) után fejeződött be. (A Rátold család még feltáratlan, de feltételezhetően erődített középkori lakóhelye, valószínűleg a településrész északi felén, a Kálvária-dombon helyezkedhetett el.) A Szent Norbert által a franciaországi Prémontré-ben, 1120-ban létrehozott kanonokrend – a fehér barátok, ahogy Magyarországon nevezték őket – a ciszterci szerzetesrenddel együtt királyi ösztönzésre települt meg Magyarországon az Árpád-korban. A premontrei rendnek ebben az időszakban közel 40 monostora épült fel. A rend tagjai nem szerzetesek voltak, hanem lelkipásztori és hiteleshelyi (mai fogalommal közjegyzői) tevékenységeket láttak el. A Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt templom és monostor azonos építési korszakban készült, román és kora gótikus stílusban. A latin-kereszt alaprajzú templom egyenes záródású főszentéllyel és mellékszentélyekkel rendelkezett. Kialakítása: háromhajós, egy kereszthajós, nyugati végén bejárati előcsarnokkal. A templom alaprajza és formája, a ciszterci rend templomépítési hagyományához áll közel; mára csak a kereszthajó déli falának vannak álló maradványai. A templomhoz a déli oldalon csatlakozik a téglalap alaprajzú, emeletes monostor épület. A bordás keresztboltozott épületben déli irányban csatlakozott a sekrestye, a káptalanterem, egy folyosó, valamint az ebédlő. A felső szinten helyezkedett el a hálóterem, amelyből közvetlenül is át lehetett menni a templom épületébe. A monostor épületének külső falai még állnak, mivel ezt a település lakói a XX. század közepéig használták mezőgazdasági rendeltetésű épületként. (Az épület belsejét az új funkciónak megfelelően alakítgatták át, de így maradhatott fenn eredeti helyén a nyílászárók egy része is.) A templom és a monostor a török időkig működött, majd a vidék elnéptelenedése után a XVII. századtól folyamatosan pusztult. Tudományos kutatására, feltárására, majd konzerválására és részleges helyreállítására 1964 – 65-ben került sor. A munkálatokat az Országos Műemléki Felügyelőség végezte.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.