Megyeháza
Cím
Veszprém
Megyeház tér 1.
47.092383 N, 17.907978 E

Kapcsolat
Telefon: 88/545-000
E-mail nincs megadva
 
 
Miután végigsétáltunk a Kossuth utcán, vegyük jobbra, majd rögtön balra az irányt, és máris megpillanthatjuk a Veszprém Megyei Önkormányzat neoreneszánsz stílusú székházát.
A XIX-XX. század fordulóján megindult építkezési hullám nyitányának tekinthetjük a Megyeháza felépítését. Különálló, szögletes, zárt udvart közrefogó tömbjével, impozáns bejáratával, boltozott kocsibejárójával egyaránt érzékelteti a közigazgatás hierarchiájában betöltött funkcióját, valamint harmonikus, múltidéző szépségével művészi értékét is.
A Megyeháza építésére 1884-ben hirdették meg a tervpályázatot, melyen a budapesti Kiss István fiatal építész nyerte el az első díjat.
A lenyűgöző homlokzaton a timpanonban az építés dátuma, csúcsán a vármegye címere látható. Az épület legdíszesebb helyisége a gyűlésterem. Hatalmas, hisz építésének idején elvileg 420 megyebizottsági tagnak kellett elférnie a zöld asztalok mellett. Ezt a pompázatos és drága - 834 ezer forintba került - épületet 1887. november 24-én ünnepélyes keretek között avatták fel Veszprém vármegye új székházává.
A Megyeháza nemcsak a bürokrácia és a törvényesség fellegvára volt, hanem sok esetben vállalkozott a kultúra szétsugárzására is.
A díszterem falai közé beengedte a hangversenyeket, színielőadásokat, bálozókat. Otthont adott a Veszprém Megyei Múzeumnak 1903. és 1925. között a második emeleten.
A Megyeház felavatásának 100. évfordulóját megújulva fogadta, ekkor fejeződött be a több évig tartó rekonstrukció. 2006. elején Osztrák Köztársaság konzulátust nyitott az épületben, Veszprém megyei hatáskörrel.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.