Szent István Kápolna
Cím
Vát
47.280674 N, 16.777729 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A Szentkút nevű forrás mellett található a Szent István nevét viselő kis kápolna. A XVIII.század elején kialakult, a csodatévőnek tartott vízre alapozott búcsújáróhelyen, 1720.előtt egy kis fa épület állt. 1721-ben avatták fel a Nádsady Tamás által építtetett kőtemplomot. A földesúr 1733-ban 20000 Ft-os alapítványt hozott létre egy helyben építendő szervita monostor építésére és fenntartására. A következő évben az alapító meghalt, az örökös csak hosszas pereskedés után fizette ki a szerzetesek részét. A monostor épületét 1746-ban adták át, amelyet 1788-ig, a rend megszüntetéséig használták a szerviták. 1800 körül lebontották a használaton kívüli épületet, így csak a templom maradt a forrás mellett. A XIX.században majorságot alakítottak ki a Szentkút szomszédságában. A II. világháború idején katonai lőtér létesült a környékén, melyet 1944. november 22-én ért bombatámadás. A háború után lőtérként használt környék nehezen megközelíthető lett, így a korábban 1500-2000 látogató fokozatosan elmaradt, a templom egyre romosabbá vált, míg 1965-ben le kellett bontani a tornyot, melyet követett a hajó lebontása is. 1967-ben avatták fel a korábbi szentély falainak felhasználásával készült kápolnát. Ezen évtől kezdve ismételten elindult a környékbeli hívek zarándoklata.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.