Helytörténeti kiállítás
Cím
Vasboldogasszony

46.942861 N, 16.871336 E
Kapcsolat
Nincs megadva
Kiállításunk története 1996-ban kezdődött, maga az elképzelés viszont már régóta dédelgetett ötletünk volt.
Kicsi koromtól fogva sok nosztalgikus mesét hallottam nagymamámtól, neki volt a legnagyobb szerepe abban, hogy a hagyományokhoz és régi világ emlékeihez ennyire ragaszkodom.
A későbbiekben is sok biztatást és segítséget kaptam tőle.
Tehát 1996 nyarát ennek az ügynek szenteltem, hogy tervemet megvalósíthassam.
Az önkormányzati képviselő-testület helyet biztosított a kiállítás számára, az ekkor még működő általános iskolában.
Összefogtunk, hogy saját és községünk örömére, a lakosság segítségével újra bemutassuk Vasboldogasszony történetét, elődeink használati tárgyait, viseletét, életét.
Mivel a helyet át kellett adnunk ősszel az iskolásoknak, a gyűjtemény minden darabját visszajuttattuk adományozóiknak azzal a kéréssel, hogy gondosan őrizzék őket, míg állandó helye nem lesz.
Öröm az ürömben, hogy az iskola megszűnése hagyott maga után üres termeket.
Így újra felkerestük azokat, akiknek segítségével már ezelőtt is létre tudott jönni a kiállítás.
Sikerült új felajánlásokhoz is hozzájutnunk.
Idén nyáron a millenniumi ünnepség keretében dr. Hóbor Erzsébet helyettes államtitkár asszony megtisztelt minket azzal, hogy immár hivatalosan megnyitotta kiállításunkat.

Heti 2 alkalommal: szerdán és szombaton 15-17 óráig várjuk kedves látogatóinkat, hogy a fiatalabbak megismerjék, az idősebbek újra - éljék a múltat.
Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az újabb generáció érdeklődéssel tér be hozzánk, a nagypapák, nagymamák mesélik szép emlékeiket, amelyek kiállításunk hatására elevenednek fel bennük.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Vasboldogasszony lakosságának, a képviselő-testületnek, mindazoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak ennek a közös célnak a megvalósításához, hogy ezeket a felbecsülhetetlen eszmei értékeket szimbolikusan átadhattuk az új évezrednek.

Gorza Mónika a kiállítás fő szervezője