Római katolikus templom
Cím
Városlőd
Templom tér
47.143561 N, 17.649893 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A templomot Padányi Bíró Márton 1747 és 1750 között építtette. A templom a karthauzi kolostor romjaira épült a lakossági építkezések után még megmaradt faragott kövek felhasználásával. A tetőzet eredetileg fazsindelyes volt, és a torony csak 20 évvel később került rá. A barokk templom faragott oltárát 1750 táján készítette el Schmidt Ferenc.
A főoltár művészien kiképzett, számos elemet tartalmazó, lenyűgözően szép konstrukció, a gazdagon díszített, impozáns szószékkel együtt országosan nyilvántartott műemlék.
A főoltár alsó része vörösmárvány utánzat, ezen két angyal hermás kompozit (vegyes stílusú) oszlopfejjel ellátott két-két oszlop található, párkányzata erősen tagolt. Az oltár közepén az ördögöt legyőző Szent Mihály arkangyal látható páncélingben, egyik kezében pajzzsal, a másikban karddal, jobbról és balról Szent István és Szent László szobra, feljebb Szent Imréé található. Az oltár felső része Szűz Mária mennybemenetelét ábrázolja felhők felett, angyalok között. A templomban jelenleg, adományokból, adakozásból készült 7 színes ablak látható. Elkezdődtek a templom körül a volt karthauzi kolostor romjainak feltárásának munkálatai. A munkálatok miatt a templom tornya a 1999-ben erősen megdőlt és sürgős beavatkozás vált szükségessé. A felújítás 2001. novemberében fejeződött be.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.