Földvár
Cím
Uppony
48.213254 N, 20.435676 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A községtől mintegy 800 m-re keletre az Upponyi szorosban folydogáló Csernely jobb partját egy igen meredek, helyenként függőleges hegyvonulat képezi. Ez a Vízköz-hegy. Legészakibb részétől, ahol az út áthalad a patakon, egy fokozatosan és egyenletesen emelkedő gerinc halad felfelé a hegy csúcsáig. E gerinc közepe táján egy vízszintes terasz alakult ki. Ezen találjuk a nép által Földvárnak nevezett erődítmény romjait.
A vár területe: A várhely északi irányában elnyújtott, hossza kb. 25m, szélessége 18m. Területén, két helyen 1-1.5 méteres hosszúságban a helyszínen bányászott kristályos mészkőből rakott fal látszik ki a harasztból, folyami homokkal készült, igen erős mészhabarccsal van összerakva. Több helyen szabálytalanul kiemelkedő halmokat lehet látni. Alattuk feltehetően falmaradványok vannak. Három helyen ásás, kutatás nyomait látni. A délnyugati oldalon, az árok aljával egy szinten szintén ástak. Itt a vár közepének irányában egy kb. 5 méterre benyúló 1.5 méter széles üreget látni, amely lejtősen lefelé halad. Bejutni nem lehet, mivel az omladékanyag a mennyezeten mindössze 30 cm-nyi üres részt hagyott.
A vár alatt, ahhoz közel, a meredek mészkőoldalban egy nagyobb barlang található. A gerincet és a keleti oldalt vegyes lomberdő és bokrok borítják.
A vár védelmi rendszere: A nyugati részét csaknem függőleges szikla teszi megközelíthetetlenné. Délen a hegygerinc fokozatosan halad felfelé - innen a várat könnyen meg lehetett közelíteni. Ezért mintegy 3 méter mély mesterségesen kialakított árokkal nehezítették meg a feljutást. Az árok mélysége keleti irányban fokozatosan csökken, mivel ezen a részen a hegyoldal meredekebbé válik, s így természetes védelmet nyújt. Északra a gerincet lemetszették, s így egy kb. 5 méteres, csaknem függőleges falat képeztek ki.
A lakosság elbeszélése szerint a várból alagút vezet a dédesi várhoz. 1963-ban, amikor az Upponyi - hegység barlangjaiban őslénytani kutatást folytattak, a több hétig itt táborozó kutatók állítólag többször próbaásást folytattak a földvárban.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.