Tési Szélmalmok és Kovácsműhely
Cím
Tés
Táncsics M. u. 20.
47.260086 N, 18.034750 E
Kapcsolat
Telefon: 88/469-007
Szélmalmok
Tés határában vízimalmok hajtására alkalmas folyóvíz nincs, így a helyiek az élénk bakonyi szeleket fogták be a szélmalmok vitorlájába.
Tésen több szélmolnár is dolgozott.
A tési szélmalmok ipartörténeti emlékek. Ma is működőképes állapotban van a két felújított szélmalom. Valaha négy ilyen szélmalom működött a faluban.
A Rotter és Vaszlav malmoknak már a nyoma sem található. A Táncsics utcai kertekben álló malmok közül a Helt malmot 1840-ben építette Pircher János malomács. Köralaprajzú, enyhén karcsúsodó, háromszintes kőfalazatú épület, forgatható, zsindelyes, kúpos tetővel fedve. Hatvitorlás szélkerék hajtja. A malomban két pár kő van, 8-as vámra dolgozott, napi mégy mázsát őrölt.
Ozi János asztalos által 1924-ben épített szélmalom Helt József malmától 200 m-re épült. A malmok szerkezete azonos, az eltérés az, hogy az Ozi-malomban csak 1 pár kő van.
A szélmalmok a kovácsműhely udvarán keresztül közelíthetők meg.

Kovácsműhely
A Táncsics M. u. 20. udvarán látható a tési iparosok, bognárok, kovácsok, patkolókovácsok emlékét őrző kovácsműhely. A kisipar az 1920-30-as években virágzott, az akkori gépész-kovácsok a korban modernnek számító talajművelő eszközöket, például burgonyakapáló-töltögető gépet is készítettek.