Evangélikus templom
Cím
Telekgerendás
46.659865 N, 20.955438 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
1992. szeptember 20-án valósult meg a község lakosainak álma. Akkorra készült el Benedicty Gyula békéscsabai építészmérnök tervei alapján az új templom, s később a hozzá kapcsolódó gyülekezeti ház.

Isten csodája, hogy megépült az igen szép templom. 1989 tavaszán a községi tanács elhatározta, hogy a lakosok óhaját teljesítve térítésmenetesen telket bocsát az evangélikus egyház rendelkezésére templomépítés céljából. Ez a döntés osztatlan örömet szerzett a település lakosainak körében.
A terv elkészítését és jóváhagyását követően hamarosan elkez- dődött a falu a település központjában fekvő szép telken.
Az alapkő-letételi istentiszteleten 11 gyermek, a templom felszentelésekor pedig 38 személy részesült a szent keresztségben.
A felszentelést D. dr. Harmati Béla püspök végezte Mózes Árpád kolozsvári püspök, Táborszky László esperes-püspökhelyettes, valamint a békéscsabai lelkészek közreműködésével, a környező gyülekezetek lelkészeinek és a hívek nagy sokaságának jelenlétében.

A templom felszentelésének 10. évfordulója alkalmával és a nyáron végzett karbantartási munkák befejeztével hálaadó ünnepi istentiszteletet tartottak, amelyen a békéscsabai anyagyülekezet aktív és nyugalmazott lelkészei mellett a helyi református lelkipásztor is szolgált. Igét hirdetett Kondor Péter esperes. Az istentiszteleten az országos egyház által adományozott kis orgonát is felszentelték. Az alkalom a templomkertben folytatódott, ahol az újonnan felállított kopjafánál a jelenlevők kegyelettel emlékeztek az első és a második világháború, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, áldozataira.

A kopjafa állítását és a templom falán elhelyezett emléktábla készítését a helyi nyugdíjasklub kezdeményezte, amelynek vezetője, Pintérné Kocsis Lenke Bibliákat adományozott azoknak, akik az emlékmű felavatása körüli munkákban részt vettek.
A kopjafát a helybeli ifj. Szabó Mihály faragta, és Lipták György leplezte le, aki a második világháborúban az orosz fronton harcolt, s a szibériai fogságból csak évek múltán érkezett vissza szülőföldjére.

Az egyházi szolgálatot követően emlékbeszédet mondott a község országgyűlési képviselője, Erdős Norbert.
Túrmezei Erzsébet Otthonom a templom című versét Zsuzsa Pál, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium telekgerendási tanulója szavalta el.

Az ünnepi istentisztelet és a hősökre emlékező szertartás után a gyülekezeti házban az asszonyok megvendégelték a jelenlevőket, akik egyúttal megtekinthették Gyebnár János polgármester a templom építéséről készült fényképekkel illusztrált naplóját is.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.