Felsőgallai Szűz Mária templom
Cím
Tatabánya
Szent István u. 54.
47.542693 N, 18.451334 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A felsőgallai Szent István utca egyik meghatározó épülete az 1783-ban - Grossmann József tervei alapján - felépült római katolikus templom. A későbarokk stílusú templomot Szűz Mária tiszteletére szentelték fel. Utcavonalon, szabadon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, nyugati homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a hajó északi oldalához épült sekrestyével. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán falazott karzat. Berendezése jellemzően késő barokk. Orgonája 1899-ben készült a Rieger-orgonagyárban. Épült 1794-ben, az építész Grossmann József, Gött Antal. A templomnak két boltszakaszos hajója és keskenyebb szentélye van. Nyolc darab, XVIII. századi aranyozott fa gyertyatartója Majkról került ide. Különleges ritkaságainak azonban még nincs vége. Aranyozott ezüstkelyhét 1750 körül készítette az augsburgi Johann Fridrich Bräuer, zománcozott kelyhe 1728-ból származik. A díszes főoltárt márványból faragták. Tornya falpillérdíszes, órás, lapos sisakos homlokzati toronnyal. A homlokzaton kosáríves kapu, felette ablak és triglifes főpárkány. A templom belső restaurálását 1991-ben kezdték. Mellette található a barokk stílusú plébániaépület, amely Fellner Jakab tervei alapján készült 1768-ban. Műemlékké nyilvánították. A 18. század első felében betelepült katolikus németek egyháza Bánhida filiáléjaként működött. Felsőgalla 1742-ben kapott plébániai rangot, plébánosa egyben Alsógallát is ellátta. Első plébánosa a korábbi bánhidai káplán, Hinterreiter József lett. Műemlékjellegű későbarokk római katolikus temploma 1794-98 között épült Grossmann József tervei alapján. Fő- és mellékoltára, szószéke és első orgonája a 18. században készült. A MÁK Rt. 1939-ben a plébánia mellé káplánlakást építtetett. Az Alsó- és Felsőgallán, valamint a Tatabányán élő evangélikusok lelki gondozását formailag az oroszlányi, a bánhidaiakét pedig a szendi evangélikus lelkész látta el. A valóságban azonban e települések evangélikus vallású lakói a tatabányai református lelkipásztorhoz kapcsolódtak. A Tatabánya-felsőgallai Missziós egyházközség 1930-ban alakult, s 1933-ban vált anyaegyházzá. Istentiszteleteiket Ótelepen és a felsőgallai Prehauser Imre házában, majd a VI-os telep egyik házában tartották. Itt templomtermet alakítottak ki 1936-ban. Első templomukat 1938-ban szentelték fel a VII-es telepen, ám 1979-ben le kellett bontani alábányászás miatt. Új imaház-templomukat 1965-ben emelték a Tátra utcában. A felsőgallai baptista gyülekezet 1905-ben jött létre. 1926-ig a budapesti gyülekezet missziós állomása volt, ekkortól önálló gyülekezet lett.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.