Autómúzeum
Cím
Tatabánya
Kossuth L. u. 10.
47.574140 N, 18.385699 E
Kapcsolat
Telefon: 34/473-580
A hajdani bánhidai művelődési ház - a Puskin előző épületében - kapott helyet Marczis Béla gyűjtő autómúzeuma. A régi járgányok között megtalálható például Latabár Kálmán egykori autója is. Több veteránautó szerepelt már filmforgatásokon is.
A múzeumba betérők valóságos időutazást tehetnek a technika történetébe. Mintha a múlt század kelt volna életre a 60-70 éves autómatuzsálemek között. Marczis Bála magángyűjtő 200 autóból - köztük 25 sportautó - és 25 motorkerékpárból álló gyűjteményéből csaknem 20 működőképes, teljesen felújított veterán autót és motort csodálhatnak meg a látogatók.
A tájékoztató táblák segítségével megismerhetjük a járgányok legfontosabb műszaki adatait, azt, hogy melyik mikor és hol készült, mennyi ideig volt forgalomban.
Kár, hogy az időutazás illúzióját a méltatlan körülmények - zsúfoltság, szűk folyosó, a járművek csodálatához szükséges tér - hamar szertefoszlatják. Segítség nélkül természetesen Marczis Béla aligha léphet tovább. Korábban a felszámolás, kiköltöztetés veszélye fenyegette a szenvedélyes autógyűjtőt - aki filmekben is gyakran szerepelt különleges járműveivel -, ám sikerült megszereznie az épületet, több autóritkaságot legalább tető alá vinni. Ahhoz azonban, hogy ˝igazi˝ múzeum legyen a gyűjteményből, támogatásra lesz szükség.