Harangtorony
Cím
Tata
Országgyűlés tér
47.651842 N, 18.325061 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A teret, melyet 1946-ban neveztek el Országgyűlés térnek, a pestis járvány miatt Tatán 1510-ben tartott országgyűlés tette nevezetessé. II. Ulászló (1490-1516) király kevés megszakítással az egész nyarat városunkban töltötte. Itt volt a királyi udvartartás és ide hívták össze az országgyűlést is. A mai kapucínus templom és rendház előtti téren ülésező országgyűlést maga a király vezette. A tanácskozáson országos méltóságok (pl. Bakócz Tamás, esztergomi hercegprímás és Perényi Imre nádor kétszáz főnyi lovas kísérettel), külföldi uralkodók (a pápa, a lengyel, a francia, a török, Velence) követei vettek részt. Augusztus elején Tatát is elérte a járvány, ezért a király Komáromba, majd a hónap végén Nyitrára vonult vissza, s az országgyűlés feloszlott. Az Esterházy-család tulajdonában levő mezőváros, tóvárosi terén 1763-ban Éder József ácsmester, Fellner Jakab barátja, építette fel a nyolcszögletű, zsindelyfedésű, deszkaborítású haranglábat. Az I. világháborúig a haranglábban elhelyezett harangokkal harangoztak temetéskor. Ugyanis a 18. század végén és a 19. század elején a későbbi honvéd laktanya és az iskola helyén volt a temető. A háború alatt a harangokat leszerelték és beöntötték. A négy fióktetőbe órát helyeztek el.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.