56-os emlékkő
Cím
Tata
Baji u. 21.
47.646909 N, 18.335999 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A református gimnázium diákjai ötven hársfát ültettek még tavasszal az edzőtábor Baji úti kerítésénél, ahol november 4-én felavatták az 1956-os forradalomban fiatal életüket Tatán és környékén a szabadságért áldozók emlékkövét. Bődi Lajos, Égető Ernő József, Hemmerlein József, Jakab Ferenc, Kaszás tamás, Knáb Vilmos János, Kovács Lajos (1922), Kovács Lajos (1929), Kovács Nándor, Némedi Varga László, Pavlisz István, Pordán István, Rónavölgyi Béla, Senkár János és Sorok Gyula nevét vésték fel arra a fekete márványlapra, mely a Gyarmati Lajos nyugdíjas városi főépítész tervezte, Ipach Róbert kőfaragómester által kivitelezett és Balogh Tibornak köszönhetően szakszerűen megalapozott emlékkőre került. Mindez évek, évtizedek múlva is látható lesz. Dr. Kálmán Attilának, a Pápai Református Kollégium Tatai Gimnáziuma igazgatójának szavai szerint "Boldog az a nemzet, melynek unalmas történelme van. Márpedig a magyaroké cseppet sem az..." Tény, hogy hárman haltak meg Tatán, amikor a páncélos laktanyából érkező tisztek visszafoglalták a forradalmároktól a rendőrséget, ahol életveszélyes lövéseket kapott Fasing Sándor is, aki ugyancsak részt vett szombaton az emlékkőavatással egybekötött megemlékezésen. Meghalt a mostanában ültetett 50 hársfától alig több mint ötszáz méterre nyolc bányász fiatal is, akik a baji magyar laktanya parancsnokától kértek fegyvert, majd miután elutasították őket, gépágyúval kilőtték teherautójukat, így sosem érhettek haza otthonaikba, mint ahogy azok sem, akik tűzharcba keveredtek Dunaszentmiklós erdejeiben.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.