Nőszirom tanösvény
Cím
Tápiószentmárton
Göbölyjárás
47.363809 N, 19.807800 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
 
 
A tanösvényt a Tápió Közalapítvány 2003-ban hozta létre azzal a céllal, hogy a Tápió-vidék homokbuckáinak és vizenyős rétjeinek élővilágát bemutassa egy rövid séta keretében. A terület érdekessége, hogy az egykori folyók hordalékkúpjainak homokhátságai és a Hajta-mocsár láprétjei egészen más élőhelyi feltételekkel, közvetlenül egymás szomszédságában találhatóak. A tanösvény összesen hat állomást tartalmaz, melyek az élőhelyek és a jellemző fajok leírása mellett a környező táj alakulásának történetét is röviden bemutatják. Az útvonal térképet az első tablón láthatjuk, valamint az oszlopokra, fákra festett lila jelzés mutatja az irányt. Miután a parkoló köszöntő tábláját elhagyjuk, az erőbe érve egy rövid tájtörténeti állomás vár minket, melyben egykor itt élő, mai szemmel nézve meglepő, állatfajok képeit is láthatjuk. Az első élőhely bemutató a homokbuckák közötti mélyedésben található homoki nyáras, mely a Duna-Tisza közi homokvidék jellemző képét idézi fel. Továbbhaladva egy fenyőültetvény képe tárul elénk, mely ugyan erdészeti telepítés eredménye, mégis az Alföldön nagyon gyakori élőhelytípus. A harmadik állomás a homokbuckák élővilágát mutatja be a magányos nyárfa tövében, különös tekintettel a gyepszint növényeire és lakóira. Utunk vége a dombról legyalogolva, a műút túloldalán lévő vizenyős étek és bokorfüzesek területére vezet, mely a terület legértékesebb állomása. Májusban itt gyönyörködhetünk a szibériai és mocsári nőszirmok virágaiban, melyekről az ösvény a nevét kapta. A tanösvény vége egyben kiindulópontja is a hosszabb időtartamú Hajta Természetismereti Túrának (8 km), mely a Nagy-nádasba vezet egy izgalmas kirándulásra. A tanösvény hossza: kb. 1 km Megközelítés: Nagykátáról a 311-es közúton Farmos felé haladva Göbölyjárás belterületén, a tápiószentmártoni bekötőúttól 300 m-re.
Vasúton a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon Tápiószentmárton megállónál leszállva, kb. 1,3 km gyaloglással Farmos felé a közút mellett.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.