Bíbic tanösvény
Cím
Tápiógyörgye

47.336501 N, 19.948317 E
A tanösvényt a helyi önkormányzat hozta létre 2004 tavaszán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakmai közreműködésével, hogy a faluban és a környezetében lévő területek élővilágát bemutassa.
A Tápió-vidéken Györgye határában található a legtöbb szikes tómeder, melyeken esős években különösen gazdag madárvilág gyűlik össze.
A tablókkal kísért útvonal a téglagyár melletti horgásztavaktól indul, ahol a tóparton álló köszöntő tábla igazítja útba a kirándulókat.
Az első állomás a madármegfigyelő torony lábánál található, mely a halastó élővilágát mutatja be. A toronyból megnézhetjük a tavon úszkáló vízimadarakat, a környező nádasokban fel-felbukkanó apró nádi énekesmadarakat, és a nagyobb ragadozókat is.
A fajok felismerésében segítséget nyújtanak a torony gerendáira erősített képek, leírások.
Utunk a továbbiakban gyepek és szántók között halad, ahol a jellegzetes útmenti gyomnövények mellett kis szerencsével a szántók rágcsálóit és madarait is megláthatjuk.
Majd a harmadik állomáson a szikes puszták gyepeiről olvashatunk és ha ősszel visz erre az utunk, még a szürkemarha gulyával is találkozhatunk.
A réten átkelve végül elérkezünk a Tápió partjára, mely itt már szinte egész folyóvá szélesedik. Tavaszi áradás idején gyakran még a gáton is kilép a környező gyepekre és szántóföldekre.
Ilyenkor madárparadicsommá válik a sekély vizű tenger. A folyóparti töltést követve végül visszatérünk a faluba, ahol egy utolsó tablón a településeken jelenlévő állatvilág képviselőiről tudhatunk meg érdekes információkat.

Ha Györgyén járunk, ne hagyjuk ki a Falumúzeum megtekintését sem!
Az épület túloldalán lévő Tájházban pedig a környező tájat, a nádasok élővilágát, a leggyakoribb ragadozó madarakat bemutató kiállítás látható.
A tanösvény hossza: 5,2 km (bejárható kerékpárral és lovaskocsival is)Kísérőfüzet kapható: a Polgármesteri Hivatalban és a Falumúzeumban (Tel.: 06-53/383-001)Megközelítés: Budapest-Újszász-Szolnok vonalon Tápiógyörgye vasútállomásról, illetve Tápiószelén a 311-es útról Tápiógyörgye felé

Túravezetés igényelhető: Polgármesteri Hivatalban (Tel.: 06-53/383-001)
Ára: 4.500 Ft/óra

A feltüntetett (teljes) ár magában foglalja a szakmai túravezetést a tanösvényeken, túrákon, min. 8 fős csoport esetén.
A kedvezményes (diák, nyugdíjas, óvodás) túravezetés, szintén min. 8 fős csoport esetén 3.000 Ft/óra